Østre Aker er et sogn og prosti i Oslo, tidligere også prestegjeld. Sognet og prestegjeldet omfattet fra 1860 hele den østlige del av Aker herred, opprettet i 1860 ved en deling av daværende Aker sogn og prestegjeld i to (Vestre Aker og Østre Aker). Senere ble Østre Aker delt en rekke ganger.

Østre Aker ligger utenfor Ring 3 (Store Ringvei) nederst i Groruddalen og bestod frem til 2013 av områdene mellom Hovedbanen/Alna i sørøst og Risløkka i nord. Dette året ble de tidligere sognene Østre Aker og Haugerud i sør slått sammen til det nye sognet Østre Aker og Haugerud med 24 192 innbyggere (2016). Østre Aker kirke ved Ulven gård ble i 1860 innviet som den andre kirken i Aker etter Vestre Aker (1855).

Østre Aker utgjorde i perioden 1861–1907 en av to sognekommuner i Aker (Østre Aker og Vestre Aker) og fra 1907 frem til sammenslåingen av Oslo og Aker i 1948 en av Akers fire sognekommuner (Vestre Aker, Østre Aker, Ullern og Nordstrand).

Østre Aker prosti utgjør i dag også et av Oslos fem prostier (Domkirken, Torshov, Vestre Aker, Østre Aker og Nordstrand) og består av de østre delene av Oslo, øst for Gjøvikbanen, mellom Østmarka i sør og Lillomarka i nord. Prostiet består av fem sogn, foruten Østre Aker og Haugerud også Ellingsrud og Furuset, Grorud, Høybråten, Fossum og Stovner og Tonsen med i alt 123 581 innbyggere (2016).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.