Østre Aker

Østre Aker er et sogn og prosti i Oslo, tidligere også prestegjeld. Sognet og prestegjeldet omfattet fra 1860 hele den østlige del av Aker herred, opprettet i 1860 ved en deling av daværende Aker sogn og prestegjeld i to (Vestre Aker og Østre Aker). Senere ble Østre Aker delt en rekke ganger.

Østre Aker ligger utenfor Ring 3 (Store Ringvei) nederst i Groruddalen og bestod frem til 2013 av områdene mellom Hovedbanen/Alna i sørøst og Risløkka i nord. Dette året ble de tidligere sognene Østre Aker og Haugerud i sør slått sammen til det nye sognet Østre Aker og Haugerud med 24 192 innbyggere (2016). Østre Aker kirke ved Ulven gård ble i 1860 innviet som den andre kirken i Aker etter Vestre Aker (1855).

Østre Aker utgjorde i perioden 1861–1907 en av to sognekommuner i Aker (Østre Aker og Vestre Aker) og fra 1907 frem til sammenslåingen av Oslo og Aker i 1948 en av Akers fire sognekommuner (Vestre Aker, Østre Aker, Ullern og Nordstrand).

Østre Aker prosti utgjør i dag også et av Oslos fem prostier (Oslo domprosti, Nordre Aker prosti, Vestre Aker prosti, Østre Aker prosti og Nordre Aker prosti) og består av de østre delene av Oslo, øst for Gjøvikbanen, mellom Østmarka i sør og Lillomarka i nord. Prostiet består av fem sogn, foruten Østre Aker og Haugerud også Ellingsrud og Furuset, Grorud, Høybråten, Fossum og Stovner og Tonsen med i alt 123 581 innbyggere (2016).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg