Tantrisme, betegnelse for en bred strømning innen indisk religion, både i hinduisme og buddhisme. Den oppstod på 400-tallet e.Kr. og ble stadig mer dominerende, spesielt i ritualer og yoga. Hinduisk tantrisme bygger på en litteratur utenfor den vediske. Også buddhistisk tantrisme bygger på andre kilder enn de tidlige skolene, medregnet mahayana (se buddhismen, buddhistisk litteratur).

Tantrismen gjennomstrømmer buddhismen i Nepal og Tibet. En egen tantrisk retning er shingon-skolen i Japan. Også innen hinduismen er tantrismen fortsatt levende, bl.a. i Bengal.

Tantrismen vil fremfor alt være en praktisk metode til å oppnå overnaturlige evner (siddhi) og frelse (moksha). Den forutsetter at den makt som guddommene har, også finnes latent i mennesket og kan vekkes til live og utnyttes ved hjelp av ritualer, meditasjon og yoga-øvelser. Viktig i tantrismen er tanken at det store kosmos gjenspeiles i mennesket. Tantrismen er derfor ikke asketisk og verdensfornektende, men gjør bruk av kroppen og menneskets lystfølelse. Også språkets fonemer gjenspeiler såvel guddommen som kosmos, og det blir derfor benyttet kraftladede formler (mantra) som blir resitert i forbindelse med ritualer og meditasjon.

I visse tantriske miljøer ble det lagt vekt på ukonvensjonell opptreden, og i ritualene ble flere av den ortodokse religionens moralbud systematisk brutt: det ble drukket alkohol og spist kjøtt, og i sammenheng med ritualene ble kasteskillene opphevet. I visse kretser ble det praktisert rituelt samleie. Læren ble alltid overlevert direkte fra mester (guru) til elev, og det ble lagt vekt på at den skulle holdes hemmelig.

Hinduisk tantrisme er spesielt knyttet til guden Shiva. Gudens shakti, «kraft», betraktes som kvinnelig og blir tilbedt som den store Gudinnen. «Kraften» finnes også i mennesket, slumrende nederst i ryggsøylen (ikonografisk fremstilles den som en oppkveilet slange, kundalini). Ved hjelp av yoga-øvelser kan den vekkes til live og gjennomstrømme hele kroppen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.