ritualmagi

Artikkelstart

Ritualmagi, bruk av ritualer basert på tradisjonell magi eller ritualer utviklet i nyere tid, der målsetningen med det magiske ritualet ikke er å endre eller påvirke virkeligheten, men å utvikle seg selv. Når ritualet f.o.f. forstås som en metode for selvutvikling, kan formularer og bevegelser tilpasses behovet. De rituelle ord og handlinger støtter opp om det viktigste elementet innenfor ritualmagi, som er visualisering, dvs. å se for seg det en fokuserer på, noe som bl.a. fordrer forestillingsevne og fantasi.

I et tradisjonelt ritual kan en f.eks. påkalle en skytsengel eller guddom for derigjennom å oppnå en gevinst, mens det samme ritualet innenfor moderne okkultisme kan gjennomføres for at ritualmagikeren skal kunne utforske ukjente sider ved seg selv og prøve ut nye forståelser av virkeligheten. Når en mannlig ritualmagiker påkaller en gudinne, kan det være for å utforske og utvikle sine feminine kvaliteter, når han påkaller en gud assosiert med destruksjon, kan det være for å utforske sine mørke sider osv.

En slik forståelse av magiske ritualer og mytologiske skikkelser er bl.a. inspirert av C. G. Jungs teorier om arketyper. Ritualmagi er en sentral praksis innenfor moderne okkultisme, slik denne vokste fram på 18-1900-tallet (se f.eks. Det gylne daggry, O.T.O. og Aleister Crowley), og videreutvikles i vår tid bl.a. innenfor kaosmagi.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg