ritualmagi

Artikkelstart

Ritualmagi er bruk av ritualer basert på tradisjonell magi eller ritualer utviklet i nyere tid, der målsetningen med det magiske ritualet ikke er å endre eller påvirke virkeligheten, men å utvikle seg selv. Når ritualet forstås som en metode for selvutvikling, kan formularer og bevegelser tilpasses behovet. De rituelle ord og handlinger støtter opp om det viktigste elementet innenfor ritualmagi, som er visualisering, det vil si å se for seg det en fokuserer på, noe som blant annet fordrer forestillingsevne og fantasi.

I et tradisjonelt ritual kan en for eksempel påkalle en skytsengel eller guddom for derigjennom å oppnå en gevinst, mens det samme ritualet innenfor moderne okkultisme kan gjennomføres for at ritualmagikeren skal kunne utforske ukjente sider ved seg selv og prøve ut nye forståelser av virkeligheten. Når en mannlig ritualmagiker påkaller en gudinne, kan det være for å utforske og utvikle sine feminine kvaliteter, når han påkaller en gud assosiert med destruksjon, kan det være for å utforske sine mørke sider og så videre.

En slik forståelse av magiske ritualer og mytologiske skikkelser er blant annet inspirert av C. G. Jungs teorier om arketyper. Ritualmagi er en sentral praksis innenfor moderne okkultisme, slik denne vokste fram på 18-1900-tallet (se for eksempel Det gylne daggry, O.T.O. og Aleister Crowley), og videreutvikles i vår tid blant annet innenfor kaosmagi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg