Ritualmagi er bruk av ritualer basert på tradisjonell magi, eller ritualer utviklet i nyere tid. Målsetningen med det magiske ritualet er å utvikle seg selv, altså en metode for selvutvikling hvor formularer og bevegelser tilpasses behovet. For å utføre ritualmagi må den som praktiserer ritualet visualisere seg det ønskede utfallet gjennom forestillingsevne og fantasi.

I et tradisjonelt ritual kan en for eksempel påkalle en skytsengel eller guddom for derigjennom å oppnå en gevinst. Det samme ritualet innenfor moderne okkultisme kan gjennomføres for at ritualmagikeren skal kunne utforske ukjente sider ved seg selv og prøve ut nye forståelser av virkeligheten. Når en mannlig ritualmagiker påkaller en gudinne, kan det være for å utforske og utvikle sine feminine kvaliteter, når han påkaller en gud assosiert med destruksjon, kan det være for å utforske sine mørke sider og så videre.

En slik forståelse av magiske ritualer og mytologiske skikkelser er blant annet inspirert av Carl Gustav Jungs teorier om arketyper. Ritualmagi er en sentral praksis innenfor moderne okkultisme, slik denne vokste fram på 1800–1900-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg