Ordo Templis Orientis er en esoterisk orden som ble etablert i Tyskland rundt 1900. Ordenen bygde på europeiske okkulte ordenstradisjoner, og var en lukket orden for menn, der medlemmene gjennomgikk rituelle innvielser til stadig høyere grader. For hver ny grad fikk medlemmene tilgang til ny, esoterisk kunnskap og instruksjon i nye praksiser. Som i ordinære frimurelosjer var mye av tankegodset hentet fra kristendommen og datidens forståelse av egyptisk religion. Men O.T.O. var i større grad enn andre ordener preget av indisk innflytelse, deriblant teosofi og tantrisme.

Faktaboks

Uttale
ˈårdå tˈemplis åriˈentis
Etymologi
latin ‘Østens Tempelorden’
Også kjent som
O.T.O

Engelskmannen Aleister Crowley ble i 1925 ordenens stormester. Han utviklet den i en noe annerledes retning enn andre samtidige ordener, blant annet ved i større grad å kreve at medlemmer som ville innvies til en høyere grad faktisk hadde gjort reelle erfaringer som kvalifiserte for dette, og ved å koble O.T.O. opp imot religionen thelema. Crowley er en sentral representant for moderne okkultisme, og bidro gjennom O.T.O. til både samordning og harmonisering av ulike okkulte og religiøse systemer, med Livets tre fra kabbala som grunnleggende symbolsystem. Han bidro også til en psykologisk fortolkning av ritualer og derigjennom en fremheving av den moderne okkultismes interesse for selvutvikling.

Under andre verdenskrig falt O.T.O.s internasjonale nettverk sammen, men ordenen ble fra 1960-årene av gjenopprettet i mange mer eller mindre hemmelige varianter, blant annet i Tyskland, USA og Storbritannia. I Norge har det siden 1980-tallet vært O.T.O.-losjer i blant annet Oslo, Bergen og Trondheim. Felles for alle disse gruppene er ulike utforminger av kabbala, yoga, ritualmagi og andre okkulte praksiser som skal bidra til selvutvikling i retning av et idealmenneske som er helt, sterkt og fritt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg