Faktaboks

Abraham Niclas Edelcrantz
Clewberg før han ble adlet 1789
Født
29. juli 1754, Åbo, Finland
Død
15. mars 1821, Stockholm, Sverige
Abraham Niclas Edelcrantz
Av /Tekniska museet.
Lisens: CC PDM

Abraham Niclas Edelcrantz var en svensk forfatter, naturviter og embetsmann.

Under studietiden i sin fødeby Åbo stiftet Edelcrantz og studievennen Johan Henric Kellgren den litterære foreningen Auroraförbundet i 1770. I Åbo Tidningar, den første avisen i Finland, publiserte han sine første dikt. I 1783 flyttet han til Stockholm, der han ble annen direktør ved operaen. I 1785 ble han utnevnt til Gustav 3s teatersensor, og fikk året etter sin plass i Svenska Akademien, hvor han var en av de første medlemmene av «de aderton».

Som lyriker var Edelcrantz sterkt påvirket av engelsk førromantikk. Han oversatte Ossian og skrev en patriotisk Ode till svenska folket (1786) og operaen Alcides' Inträde i Verlden (1793). Han fikk også ry som fysiker, økonom og tekniker og bidro til å forbedre den optiske telegrafen i Sverige. Han introduserte også James Watts dampmaskin i svensk industri.

Utvalgte verk

  • Ode till svenska folket (1786)
  • Alcides' Inträde i Verlden (1793)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Abraham Niclas Edelcrantz

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg