Åbo, finsk Turku, er en bykommune i Finland og landets eldste by. Den er administrasjonssenter i landskapet Egentliga Finland (finsk: Varsinais-Suomi) og ligger ved utløpet av elven Aura å. Byen Åbo har 186 111 innbyggere i 2015, mens bykommunen Storåbo har omkring 300 000 og et areal på 243 km2. 5,4 % av innbyggerne er svensktalende.

Den eldste delen av Åbo ligger på sørsiden av elven på et høydedrag med domkirken fra 1200-tallet som midtpunkt, rundt denne ligger flere vakre empirebygninger. Nord for elven ligger butikkstrøk, teatre, konserthus og kunstmuseum; på sørsiden ligger blant annet Sibeliusmuseet (instrumenter) og Wäinö Aaltonens skulptursamling. Ut mot havnen ligger Åbo slott (finsk: Turun linna), en av de staseligste middelalderborger i Skandinavia. Den eldste delen er fra 1200-tallet. Erik 14 ble holdt som fange på slottet i slutten av 1560-årene. I dag brukes det som historisk museum og byens offisielle festlokaler. Åbo har vært bispesete siden 1276 og ble omgjort til erkebispesete 1817.

Åbo har allsidig industri, med blant annet skipsverft (Wärtsilä, STX Finland), maskinindustri, slakterier, tekstil-, nærings- og nytelsesmiddelindustri. Byen har egen lufthavn og er jernbaneknutepunkt og en viktig importhavn og sjøfartsby, med fergeforbindelse til Stockholm, Mariehamn og Tallinn.

Åbo er en viktig skole- og universitetsby: Åbo Akademi (svenskspråklig), ble grunnlagt i 1917 (egentlig i 1640, men flyttet til Helsinki i 1828), Turun yliopisto (finskspråklig), ble grunnlagt i 1920. Her finnes også et finskspråklig teater (Turin Kaupunginteatteri) og et svenskspråklig (Åbo Svenska Teater).

Øya Runsala (finsk: Ruissalo) er kjent for sin naturpark, villaer fra storfyrstedømmet Finland og rockefestivalen Ruisrock. Selv om det er en viss bosetning på øya, er den først og fremst et populært fritidsområde.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.