Åbo

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Åbo, finsk Turku, er en bykommune i Finland og landets eldste by. Den er administrasjonssenter i landskapet Egentliga Finland (finsk: Varsinais-Suomi) og ligger ved utløpet av elven Aura å. Byen Åbo har 186 111 innbyggere i 2015, mens bykommunen Storåbo har omkring 300 000 og et areal på 243 km2. 5,4 % av innbyggerne er svensktalende.

Faktaboks

Også kjent som

Finsk: Turku

Historie

Åbo er Finlands eldste by. Byen ble grunnlagt i 1229 og var landets hovedstad til 1812. Den eldste delen av Åbo ligger på sørsiden av elven på et høydedrag med domkirken fra 1200-tallet som midtpunkt, rundt denne ligger flere vakre empirebygninger. Nord for elven ligger butikkstrøk, teatre, konserthus og kunstmuseum; på sørsiden ligger blant annet Sibeliusmuseet (instrumenter) og Wäinö Aaltonens skulptursamling. Ut mot havnen ligger Åbo slott (finsk: Turun linna), en av de staseligste middelalderborger i Skandinavia. Den eldste delen er fra 1200-tallet.

Åbo har vært bispesete siden 1276 og ble omgjort til erkebispesete 1817.

Som bispesete og sete for slottshøvdingen i det viktigste län ble byen tidlig den viktigste i landet, og ble derfor også ofte utsatt for fiendtlige angrep i krig. Åbo ble herjet av russerne i 1318 og av danskene i 1509, og var okkupert av russerne under den store nordiske krig i 1713–1721. Erik 14 ble holdt som fange på slottet i slutten av 1560-årene. I dag brukes det som historisk museum og byens offisielle festlokaler.

I 1812 ble Helsingfors hovedstad, og etter at en brann hadde ødelagt store deler av bebyggelsen i Åbo i 1827, ble også universitetet flyttet. Byen fikk en ny blomstringstid på slutten av 1800-tallet.

Næringsliv

Åbo har allsidig industri, med blant annet skipsverft (Wärtsilä, STX Finland), maskinindustri, slakterier, tekstil-, nærings- og nytelsesmiddelindustri. Byen har egen lufthavn og er jernbaneknutepunkt og en viktig importhavn og sjøfartsby, med fergeforbindelse til Stockholm, Mariehamn og Tallinn.

Utdannelse

Åbo er en viktig skole- og universitetsby: Åbo Akademi (svenskspråklig), ble grunnlagt i 1917 (egentlig i 1640, men flyttet til Helsinki i 1828), Turun yliopisto (finskspråklig), ble grunnlagt i 1920. Her finnes også et finskspråklig teater (Turin Kaupunginteatteri) og et svenskspråklig (Åbo Svenska Teater).

Runsala

Øya Runsala (finsk: Ruissalo) er kjent for sin naturpark, villaer fra storfyrstedømmet Finland og rockefestivalen Ruisrock. Selv om det er en viss bosetning på øya, er den først og fremst et populært fritidsområde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg