førromantikken

Artikkelstart

Førromantikken er en betegnelse for kulturstrømninger som i siste halvdel av 1700-tallet forberedte romantikkens gjennombrudd.

Mot opplysningstidens forstandsdyrkelse kom nå et nytt syn på naturen, følelsene, diktningen, og på dikteren og dikterens oppgaver. Dikteren drives av en lidenskap til å skape, og behøver ikke kjenne eller ta hensyn til reglene for diktekunsten.

Naturbeskrivende diktning ble en betydelig retning, i Norden representert blant annet av Tullin, samtidig som poetens subjektive følelser kom til uttrykk i skildringene. Originalitet, fantasi, entusiasme og lidenskap ble framhevet som viktigere enn fornuft og trofasthet mot regler.

Interessen for nasjonal og folkelig diktning ble vakt, blant annet gjennom studier av middelalderens historie og litteratur. Thomas Percys Reliques of Ancient English Poetry (1765) fikk stor betydning som den første samling middelalderballader. Johann Gottfried von Herders Volkslieder (1778) viser den samme interesse for folkediktning i Tyskland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg