Orange Scene i 2008.
Roskildefestivalens hovedscene Orange Scene har blitt et symbol for festivalen.
Bruce Springsteens konsert på Orange Scene under Roskilde Festival i 2012 fotografert fra luften.
.

Roskilde Festival er en årlig dansk musikkfestival som finner sted utenfor byen RoskildeSjælland. Den er Nord-Europas største musikkfestival og arrangeres over fire dager den siste helgen i juni eller i månedsskiftet juni/juli.

I 2018 spilte 184 artister fra 30 land for totalt 130 000 publikummere (festivalens egne tall).

Bakgrunn

Festivalgjengere stormer inn portene idet Roskilde Festival åpner i 2018.
.

Roskilde Festival ble startet av Mogens Sandfær, Jesper Switzer Møller og Karl Fischer i 1971 som et lite, idealistisk arrangement inspirert av Woodstock-festivalen, og kalt Sounds Festival. Året etter ble driften overtatt av Roskilde Foundation, og siden har den vært en ikke for profitt-festival hvor hele overskuddet går til humanitære og kulturelle formål i inn- og utland.

I 2018 var overskuddet på litt over 19 millioner danske kroner (festivalens egne tall). Festivalen drives hovedsakelig på frivillig basis, og hvert år er cirka 30 000 frivillige i arbeid (festivalens egne tall).

Profil

Musikk

Med satsing på pop, rock og folk hadde festivalen allerede i sine første leveår flere store internasjonale artister på programmet, som The Kinks i 1972, Ravi Shankar i 1975 og Santana i 1980. Med årene har den opparbeidet seg status som en prestisjetung festival med kvalitetsmusikk som vier plass til både nye talenter og bransjens største artister. Et allsidig program omfatter et bredt spekter av sjangre, fra pop, rock og metal til elektronika og verdensmusikk. I tillegg kommer et eget talentprogram som har som mål å presentere de til enhver tid mest interessante og nye nordiske talentene og gi disse muligheten til å spille for et større publikum.

Festivalen har åtte scener i ulike størrelser, hvorav Orange Scene er hovedscenen hvor de mest populære artistene opptrer. Bob Marley and the Wailers, Rihanna, Lou Reed, The Clash, Talking Heads, Nirvana, Eric Clapton, Kanye West, Iggy Pop, Snoop Dogg, Peter Gabriel, Sonic Youth, Patti Smith, Jay-Z, David Bowie og R.E.M. er noen av de mange artistene som har opptrådt som hovedartister.

Kunst

Deler av festivalområdet fanget fra luften (2018).
.

Samtidskunst har også i mange år vært en sentral del av festivalen, som har sitt eget kuraterte kunstprogram med utstillinger og performancer. I 2021 annonserte festivalledelsen at de videreutvikler satsingen på kunst, musikk, aktivisme og forskning med en egen festival kalt GRASP. Denne finner sted i november.

Samfunnsengasjement og sosialt arbeid har vært en viktig del av festivalens profil siden starten. I tillegg til at alt overskudd gis til humanitære formål, har Roskilde Festival dyrket og ivaretatt sin identitet som en liberal festival som står for mangfold, åpenhet og sosial rettferdighet.

Norge på Roskilde

Norge har lenge vært godt representert på Roskilde Festival, både med publikum og artister. Etter danskene utgjør nordmenn den største gruppen blant festivalpublikummet. Tallene fra år til år har variert, men rekorden ble oppnådd i 2007 da anslagsvis 14 000 nordmenn besøkte festivalen (ubekreftede tall). I påfølgende år har cirka 1 av 10 festivalgjengere vært nordmenn.

Samtidig som norsk musikk fra 1990-tallet har blitt en større eksportvare og mange norske artister har fått økt internasjonal oppmerksomhet, har også flere norske musikere opptrådt på Roskilde Festival, deriblant Susanne Sundfør, Turbonegro, Röyksopp, Kvelertak, Biosphere, Karpe (som Karpe Diem), Thomas Dybdahl, AURORA og Satyricon.

Hendelser

I 2000 ble ni festivalpublikummere klemt i hjel og ytterligere 26 skadet da det oppstod trengsel foran scenen under en konsert med Pearl Jam. I ettertid ble sikkerheten betraktelig utbedret og skjerpet.

I 2020 og 2021 ble festivalen avlyst på grunn av koronapandemien. Arrangementet i 2020 skulle markere den 50. festivalen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Jensen, Anders Rou (1995). Mellem drømme og drøn: Roskilde Festival 25 år. København: Chr. Erichsens Forlag
  • Jensen, Erik (2003). På Roskilde. København: Politikens Forlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg