Jay-Z

Faktaboks

Jay-Z
Shawn Corey Carter
Født
4. desember 1969, Brooklyn, New York City
Jay-Z under en konsert i London i 2008
Av /The Line of Best Fit.
Lisens: CC BY ND 2.0

Jay-Z er en amerikansk rapper, komponist, produsent og forretningsmann, et av de fremste navnene innen rap og hiphop siden slutten av 1990-årene. Han grunnla sammen med forretningspartnerne Damon Dash og Kareem "Biggs" Burke plateselskapet Roc-A-Fella, som i 1996 ga ut det som regnes som et av tidenes beste debutalbum: Reasonable Doubt.

Karriere

Siden debuten har Shawn Corey Carter, som han egentlig heter, gradvis vokst frem som en av kulturens dyktigste artister og mest fremtredende personligheter. Med sine allsidige tekster og fremførelsesteknikker over skreddersydde produksjoner fra blant andre Just Blaze og Kanye West har han blitt fremhevet av enkelte som den mest komplette rapperen noensinne. Spesielt blir albumene The Blueprint (2001) og The Black Album (2003) trukket frem som noen av de viktigste kunstneriske produksjonene på 2000-tallet.

I 2003 trakk Jay-Z seg tilbake som artist, men kom tilbake i 2006 med Kingdom Come. Han har per 2017 utgitt totalt 14 soloalbum, hvorav Reasonable Doubt, The Blueprint og The Black Album regnes som de mest suksessfulle. Han har flere ganger, med varierende hell, samarbeidet med andre artister. I 2011 samarbeidet han med rapkollega Kanye West på albumet Watch the Throne, mens han tidligere har utgitt to album med sangeren R. Kelly, et livealbum med The Roots og et minialbum med numetal-bandet Linkin Park. Totalt har rapperen fra Brooklyn, New York toppet den amerikanske albumlisten hele 14 ganger.

Hits

Jay-Zs største hits er «Hard Knock Life (Ghetto Anthem)» (1998), «Big Pimpin'» med UGK (1999), «Izzo (H.O.V.A.)» (2001), «'03 Bonnie & Clyde» med Beyoncé (2002), «Dirt Off Your Shoulder» (2003), «Run This Town» med Kanye West og Rihanna (2009), «Empire State of Mind» med Alicia Keys (2009), «Niggas in Paris» med Kanye West (2011) og «Holy Grail» med Justin Timberlake (2013). Han har også deltatt på en rekke hits til andre artister, blant annet Mariah Careys «Heartbreaker» (1999), Beyoncés «Crazy in Love» (2003), Rihannas «Umbrella» (2007) og «Swagga Like Us (2008)med T.I., Lil Wayne og Kanye West.

Innflytelse

Samtidig som Jay-Z har hatt stor musikalsk suksess har han også fremstått som det fremste eksemplet på den suksessfulle rapmogulen, og hans historie har blitt tolket som en moderne versjon av den amerikanske drømmen. Hans historie er en fortelling som strekker seg fra en offentlig kjent fortid som doplanger i den amerikanske urbane underklassen, til en nåtid i offentligheten som suksessfull artist, filantropist, forretningsmann og popstjerne. Med sine kjendisvenner, ekteskapet med RnB-stjernen Beyoncé Knowles og sin synlige rikdom har hans livshistorie antakelig vært en vel så viktig inspirasjonskilde som hans kunstneriske virke, og det er grunnlag for å hevde at denne selvpubliserte historien på godt og vondt har fungert som en rettesnor for veldig mange yngre rappere.

Eierskap i Tidal

I Norge er Jay-Z særlig kjent for oppkjøpet av det norske og svenske selskapet Aspiro, og med det kjøpet av strømningstjenesten Tidal. Tidal, som i Norge heter Wimp, ble startet og utviklet av Aspiro og Platekompaniet. I 2014 ble Tidal lansert i Storbritannia, USA og Canada, og kun noen måneder senere ble det kjøpt opp av Jay-Z. Tidal ble etter oppkjøpet regnet som en utfordrer til Spotify, den ledende tjenesteleverandøren for musikkstrømning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg