Faktaboks

Gustav Gaudernack
Født
9. oktober 1865, Binsdorf, Böhmen (nå Býnovec, Tsjekkia)
Død
31. juli 1914, Kristiania (nå Oslo)
Virke
Gullsmed og formgiver
Familie

Foreldre: Snekker Florian Gaudernack (1836–94) og Anna Marie Dietrich (1837–1911).

Gift 1895 i Kristiania med Anna Kristine Holmstrøm (1870–1941), datter av bokbindermester Anders Nicolai Holmstrøm (f. 1833) og Johanna Marie Christoffersen (f. 1832).

Farfar til Christian Gaudernack (1945–).

Gustav Gaudernack

Foto fra omkring 1890. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Gustav Gaudernack
Av /NTB Scanpix ※.

Gustav Gaudernack var en norsk-böhmsk gullsmed og designer. Hans produksjon var omfattende og formuttrykket varierte fra historismens nyrenessanse til bølgende art nouveau. Gaudernacks Libelleskålen i sølv og emalje fra 1908 er å regne som et høydepunkt i norsk gullsmedkunst.

De tidlige årene

Gustav Gaudernack ble født i den lille byen Binsdorf i Böhmen i daværende Østerrike (nå Bynovec, Tsjekkia). I 1880–1881 studerte han ved fagskolen for glass- og metallindustri i Steinschönau, og i 1881–1884 arbeidet han for et glassraffineri og lampefabrikk i den samme byen. I 1885–1887 studerte Gaudernack ved keramikkfagskolen i Tetschen. Samtidig var han ansatt som tegner hos Gustav Miller i Bodebach. På K. K. Technologisches Gewerbemuseum fikk han en bredspektret utdanning innen kunst og teknologi (1888–1891). I tiden rundt 1891 arbeidet Gaudernack som tegner for den verdenskjente glassprodusenten Lobmeyr i Wien.

Flytter til Norge

I 1891 kom Gustav Gaudernack til Kristiania og begynte som formgiver ved Christiania Glasmagasin. Der tegnet han lamper for Høvik Verk og finere glass for Hadeland Glassverk. I 1892 ble Gaudernack ansatt som tegner ved gullsmedfirmaet David-Andersen. Etter at Henrik Lund sluttet som tegner ved firmaet i 1893 fikk Gaudernack hovedansvaret for mesteparten av David-Andersens produksjon.

Designer for David-Andersen

Skål
Gustav Gaudernacks Libelleskålen i forgylt sølvfiligran med vindusemalje ble laget ved David-Andersen i 1908.

De første årene var Gaudernacks formrepertoar påvirket av historismens nystiler som nyrenessanse og nyrokokko. I 1894 tegnet han sine første arbeider i sølv og emalje, som varierte fra små skjeer i tråd- og vindusemalje til store og kompliserte spesialbestillinger. Fra omkring 1895 tegnet Gaudernack i kunstretningen dragestil som var godt utbredt i norsk arkitektur og kunstindustri frem til begynnelsen av 1900-tallet.

Den internasjonale jugendstilen fanget etter hvert Gustav Gaudernacks interesse. Vaser og skåler ble organisk utformet med innslag av dyr- og naturelementer. Til verdensutstillingen i St. Louis i 1904 tegnet han hele kolleksjonen til David-Andersens som ble tildelt Grand Prize.

I 1908 tegnet Gustav Gaudernack Libelleskålen, et høydepunkt i norsk gullsmedkunst. Samme året spesialiserte han seg på speil- og maleremalje. Samtidig tegnet han en rekke filigranssmykker i nyempirestil.

Etablerer eget firma

1910 avla Gustav Gaudernack svenneprøve som gullsmed. Det samme året sluttet han ved David-Andersen og etablerte bedriften Gustav Gaudernack Fabrikk for Sølv-, Filigran- og Emaljevarer. Der tegnet han samtlige modeller. I 1912 ble Gaudernack overlærer ved den nyetablerte gullsmedklassen på daværende Tegneskolen (Statens håndverks- og kunstindustriskole) i Kristiania.

I 1914 deltok Gaudernack på Norges Jubileumsutstilling. Der fikk firmaet gullmedalje, som var utstillingens høyeste utmerkelse. Det samme året døde han etter en mislykket blindtarmoperasjon. Kona Anna Gaudernack overtok bedriften sammen med verksmester Olaf Lindrup som driftsbestyrer og sønnen Finn Gaudernack som tegner.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Opstad, Jan-Lauritz (1994). Norsk emalje : kunsthåndverk i verdenstoppen, C. Huitfeldt Forlag
  • Opstad, Jan-Lauritz (1979). Gustav Gaudernack : en europeer i norsk jugend : introduksjon og 150 arbeider, Kunstindustrimuseet i Oslo

Faktaboks

Gustav Gaudernack
Historisk befolkningsregister-ID
pf01036372005088

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg