Sivilforsvarets varslingsanlegg
En tyfon, på folkemunne kalt flyalarm, på taket av Østbanehallen i Oslo. I fredstid tester Sivilforsvaret alle landets tyfoner to ganger i året, klokken 12 den andre onsdagen i januar og juni.
Av /NTB.

Tyfon er lydhorn som går på trykkluft for å sende ut et lydsignal. Uttrykket viser egentlig til et konkret svensk varemerke fra 1920-tallet, men har blitt degenerert til et fellesnavn i løpet av 1900-tallet.

Faktaboks

Uttale
tyfˈon
Etymologi
av gresk ‘virvelvind’, påvirket av kinesisk tai-fung, ‘sterk vind’
Også kjent som

flyalarm, horn, tåkelur.

Tyfoner står på skip, tog, fyrstasjoner, bygninger og andre plasser der en ønsker å kunne sende ut kraftige signaler. På skip brukes tyfoner i tåke, men også til å støte ut signaler ved andre behov. Når og hvordan tyfonapparatet skal brukes er regulert i Forskrift om forebygging av sammenstøt på sjøen – Sjøveisreglene.

Ved å sende trykkluft eller damp gjennom en membran, skapes sterke svingninger som genererer lydbølger. Apparatet ble utviklet av ingeniøren Helge Rydberg ved Kockums Mekaniska Verkstad, der han tok patent på produktet i 1920. Apparatet var først og fremst tiltenkt skipsbyggingen ved verftet på Kockums Mekaniska, men ble tidlig overført til annen bruk også. Over en million apparater er blitt solgt, der mange gikk til den norske handelsflåten, og det statlige varslingsanlegget til Sivilforsvaret.

Begrepet må ikke forveksles med værfenomenet tyfoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg