pyroelektrisitet

Pyroelektrisitet består i at en hemimorf krystall ved oppvarming blir elektrisk positiv på den ene siden og negativ på den motsatte siden når krystallen er kuttet i en bestemt retning i forhold til krystallaksene.

Faktaboks

uttale
pˈyroelektrisitet
etymologi

Beskrivelse

Overflateladningen opptrer som en følge av elektrisk polarisasjon av stoffet. Avkjøles krystallen, endres den elektriske polariseringen i motsatt retning. Når temperaturen til et pyroelektrisk materiale holdes konstant, vil ladningene på overflaten trekke til seg ioner fra luften slik at overflaten raskt nøytraliseres og den elektriske polarisasjonen blir mindre.

Forekomst

Pyroelektrisitet opptrer i for eksempel turmalin og kvarts, men har enda ikke hatt noen kommersiell praktisk anvendelse.

Typer

Man skjelner mellom falsk og ekte pyroelektrisitet. Falsk pyroelektrisitet skyldes at det ved oppvarming eller avkjøling opptrer elastiske spenninger som bevirker polarisasjon (piezoelektrisitet). Ekte pyroelektrisitet skyldes at atomene i et krystallgitter med kun én polar akse har et permanent elektrisk moment, og at dette momentet varierer i størrelse med temperaturen. I kvarts er den falske pyroelektrisiteten betydelig større enn bidraget fra den ekte pyroelektrisiteten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg