titansyreestere

Titansyreestere, fellesbetegnelse for titanorganiske forbindelser med generell formel Ti(OR)4, hvor R er en alkyl- eller arylgruppe. Esterne kan tenkes avledet av den hypotetiske ortotitansyren Ti(OH)4 og betegnes korrekt som titan(IV)alkoksider eller -aryloksider. Forbindelsene dannes ved reaksjon mellom titan(IV)klorid, TiCl4, og overskudd av alkoholer eller fenoler. Fullstendig substituerte titan(IV)alkoksider fås ved nærvær av en saltsyreakseptor, f.eks. ammoniakk: TiCl4 + 4ROH + 4NH3 = Ti(OR)4 + 4NH4Cl. Uten nærvær av en slik akseptor får man dialkoksidtitandiklorid: TiCl4 + 2ROH = (RO)2TiCl2 + 2HCl. Fullstendig substituerte titan(IV)aryloksider kan derimot fremstilles ved overskudd av fenolkomponenten.

Tetralkoksidene er fargeløse eller gule væsker med høye kokepunkter, eller vokslignende faste stoffer med unntak av metoksidet og etoksidet, som er krystallinske. De fleste fenoksider er faste stoffer med sterke farger.

Av de tallrike, i teknisk målestokk fremstilte alkoksider er titantetrabutoksid, Ti(OC4H9)4, titantetrapropoksid, Ti(OC3H7)4 (tetrapropyltitanat) og titantetraisopropoksid, Ti[OCH(CH3)2]4, av de viktigste. Friskt destillert er titantetrabutoksid en fargeløs, seig væske med kokepunkt 163–166 °C ved 1 atm. Væsken hydrolyseres lett av vann og løser seg i mange vannfrie organiske løsemidler. En blanding av titantetrabutoksyd og aluminiumpulver gir utstrøket på stål ved oppvarming et seigt, fastsittende, rent uorganisk beskyttelsessjikt som tåler lengre tids oppvarming til 550 °C. Blir lær, papir, tekstilvarer o.l. sprøytet med en 10 % løsning av titantetrabutoksid, vil esteren etterpå ved innvirkning av luftens fuktighet hydrolyseres, og det behandlede materialet blir vannavstøtende. Titantetrabutoksid anvendes dessuten som katalysator for å oppnå raskere tørring av linoljefarger m.m.

Også mange andre titan(IV)alkoksider blir fremstilt teknisk og anvendes f.eks. som korrosjonsbestandige høytemperaturlakker (400–600 °C), som bindemiddel for malinger som brukes for å hindre råtedannelse, til vanntette og likevel porøse tøyer, telt og filterduker, til brannsikker impregnering av gummierte stoffer til fremstilling av flammebeskyttelsesmidler, som dispergeringsmidler for pigmenter i lakker m.m.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg