Titansyreestere er en fellesbetegnelse for organiske forbindelser som inneholder titan og har den generelle kjemiske formelen Ti(OR)4, hvor R er en alkyl- eller arylgruppe. Forbindelsene kan tenkes avledet av den hypotetiske ortotitansyren, Ti(OH)4. Det systematiske navnet på titansyreestere er titan(IV)alkoksider eller titan(IV)aryloksider.

Titansyreesterne dannes ved reaksjon mellom titan(IV)klorid, TiCl4, og et overskudd av alkoholer eller fenoler. Fullstendig substituerte titan(IV)alkoksider fås ved nærvær av en saltsyreakseptor, for eksempel ammoniakk, NH3. Prosessen skjer etter reaksjonsligningen:

TiCl4 + 4ROH + 4NH3 = Ti(OR)4 + 4NH4Cl

Uten nærvær av en saltsyreakseptor får man dialkoksidtitandiklorid:

TiCl4 + 2ROH = (RO)2TiCl2 + 2HCl

Fullstendig substituerte titan(IV)aryloksider kan derimot fremstilles ved overskudd av fenolkomponenten.

Tetralkoksidene er fargeløse eller gule væsker med høye kokepunkter, eller vokslignende faste stoffer, med unntak av metoksidet og etoksidet, som er krystallinske. De fleste fenoksidene er faste stoffer med sterke farger.

Av de tallrike, i teknisk målestokk fremstilte alkoksidene, er titantetrabutoksid, Ti(OC4H9)4, titantetrapropoksid (tetrapropyltitanat), Ti(OC3H7)4, og titantetraisopropoksid, Ti[OCH(CH3)2]4, av de viktigste.

Friskt destillert er titantetrabutoksid en fargeløs, seig væske med kokepunkt 163–166 °C ved 1 atm. Væsken hydrolyseres lett av vann og løser seg i mange vannfrie organiske løsemidler. En blanding av titantetrabutoksyd og aluminiumpulver gir utstrøket på stål ved oppvarming et seigt, fastsittende, rent uorganisk beskyttelsessjikt som tåler lengre tids oppvarming til 550 °C. Blir lær, papir, tekstilvarer eller lignende sprøytet med en 10 % løsning av titantetrabutoksid, vil esteren etterpå hydrolyseres ved innvirkning av fuktigheten i luften, og det behandlede materialet blir vannavstøtende. Titantetrabutoksid anvendes dessuten som katalysator for å blant annet oppnå raskere tørking av linoljefarger.

Også mange andre titan(IV)alkoksider blir fremstilt teknisk og anvendes blant annet som korrosjonsbestandige høytemperaturlakker (400–600 °C), som bindemiddel for malinger som brukes for å hindre råtedannelse, til vanntette og likevel porøse tekstiler, telt og filterduker, til brannsikker impregnering av gummierte stoffer til fremstilling av flammebeskyttelsesmidler, og som dispergeringsmidler for pigmenter i lakker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg