svart madonna

Svart madonna i Częstochowa

Artikkelstart

En svart madonna er en statue eller et bilde av Maria der Maria er avbildet med mørk hud. Slike statuer og bilder fikk stor utbredelse i Vesten i middelalderen, de fleste i Sør-Frankrike, Spania, Italia og Tyskland. Mange er fortsatt viktige pilegrimsmål for katolikker.

Faktaboks

Også kjent som

sort madonna

Blant de mest kjente i Europa er madonnaen i Montserrat ved Barcelona hvor det også finnes et museum, madonnaen i Częstochowa i Polen, madonnaen i Rocamadour i Frankrike, og madonnaen i Altötting i Bayern. Svarte madonnaer finnes også i afrikanske land, for eksempel Notre dame d'Afrique i Alger i Algerie. Særlig kjent er den svarte madonnaen i Guadalupe i Mexico.

Opphav

Opphavet til de svarte madonna-skulpturene er usikkert. Vanligvis forklares det med at trematerialet har mørknet, men et mulig bibelsk utgangspunkt for å fremstille Jomfru Maria som svart, kan være Salomos høysang kapittel 1 vers 4, hvor teksten på latin lyder Nigra sum sed formosa («Jeg er svart, men vakker»).

Det finnes også paralleller til svarte gudinnebilder i andre religioner, blant andre Artemis i Efesos og Isis i egyptisk mytologi. Sistnevnte var godt kjent i hele Middelhavsregionen i hellenismen, og har vært trukket frem som mulig opphav. Det finnes også beretninger om madonnafigurer som ble farget mørke på grunn av brann i kirken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg