Hellenismens religion gjenspeiler den sammensatte kulturen i perioden. De ulike kultformer er ikke lenger begrenset til en by eller et distrikt, men blir internasjonal eller universell: den blir kosmopolitisk (av gr. kosmopolites, 'borger av verden'). Kultformer fra Egypt, Lilleasia og Syria smelter sammen med gresk-romersk religion og danner synkretistiske (blandings-)religioner.

Særlig karakteristisk for hellenismen er utbredelsen av mysteriereligionene. Innvielse til hemmelige ritualer og mysterier samt identifikasjon med guddommen skulle gi den innviede frelse og fornyet eller evig liv. Enkelte av mysteriekultene hadde et offentlig aspekt, f.eks. prosesjoner, i tillegg til et hemmelig aspekt som bestod av selve innvielsen i gudens mysterier. Et eksempel på dette er kulten av den egyptiske gudinnen Isis, beskrevet av L. Apuleius i romanen Det gyldne esel (norsk overs. 1957). Mithras-mysteriene, der den iranske guden Mithras stod i sentrum, var utbredt blant soldatene i Romerriket, fra Britannia til Lilleasia. Den ekstatiske kulten av gudinnen Kybele fra Frygia ble etablert i Roma i 204 f.Kr.

Religion blir i sterkere grad enn før noe som angår det enkelte menneskets skjebne, både her i verden og i det hinsidige. Astrologi, opprinnelig en kaldeisk (mesopotamisk) tradisjon, og magi, gjerne med sterke islett av egyptisk magi, fikk en voldsom utbredelse i hellenistisk tid, idet begge fenomener i utpreget grad var rettet mot enkeltmenneskets ve og vel.

Hellenistisk filosofi var preget ikke bare av platonikere, men fremfor alt av epikureere og stoikere. Spesielt stoikere, f.eks. Kleanthes fra Assos, utviklet en filosofisk religionsform der Zevs blir et guddommelig skaperprinsipp som gjennomstrømmer universet. Andre filosofer forkaster gudene og kulten av dem, eller avviser enhver form for religion.

Jødene i diasporaen var et markant innslag i den hellenistiske verden. I Alexandria ble Det gamle testamente oversatt til gresk (Septuaginta) fordi jødene ikke lenger forstod hebraisk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.