hellenismen - religion

Religionen i hellenismen gjenspeiler den sammensatte kulturen i perioden. De ulike kultformene var ikke lenger begrenset til en by eller et distrikt, de ble internasjonale eller universelle. Religionen ble kosmopolitisk (av gresk kosmopolites, 'borger av verden').

Kultformer fra Egypt, Lilleasia og Syria smeltet sammen med gresk-romersk religion og dannet synkretistiske religioner (blandingsreligioner).

Særlig karakteristisk for hellenismen er utbredelsen av mysteriereligionene. Innvielse til hemmelige ritualer og mysterier samt identifikasjon med guddommen skulle gi den innviede frelse og fornyet eller evig liv. Enkelte av mysteriekultene hadde et offentlig aspekt, for eksempel prosesjoner, i tillegg til et hemmelig aspekt som bestod av selve innvielsen i gudens mysterier. Et eksempel på dette er kulten av den egyptiske gudinnen Isis, beskrevet av Lucius Apuleius i romanen Det gyldne esel. Mithras-mysteriene, der den iranske guden Mithra stod i sentrum, var utbredt blant soldatene i Romerriket, fra Britannia til Lilleasia. Den ekstatiske kulten av gudinnen Kybele fra Frygia ble etablert i Roma i 204 fvt.

Religion ble i sterkere grad enn før noe som angår det enkelte menneskets skjebne, både i verden og i det hinsidige. Astrologi, opprinnelig en kaldeisk (mesopotamisk) tradisjon, og magi, gjerne med sterke islett av egyptisk magi, fikk en voldsom utbredelse i hellenistisk tid, idet begge fenomener i utpreget grad var rettet mot enkeltmenneskets ve og vel.

Hellenistisk filosofi var preget av platonikere, epikureere og stoikere. Spesielt stoikere, for eksempel Kleanthes fra Assos, utviklet en filosofisk religionsform der Zevs ble et guddommelig skaperprinsipp som gjennomstrømmer universet. Andre filosofer forkastet gudene og kulten av dem, eller avviste enhver form for religion.

Jødene i diasporaen var et markant innslag i den hellenistiske verden. I Alexandria ble Den hebraiske bibel (Det gamle testamentet) oversatt til gresk (Septuaginta) fordi svært mange jøder nå snakket gresk og ikke lenger forstod hebraisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg