svart jordmaur

Lasius niger, svart jordmaur. Foto fra: Midtsjælland

Lasius niger, svart jordmaur. Foto fra: Midtsjælland, Danmark

Artikkelstart

Svart jordmaur, både Lasius niger og Lasius platythorax kalles svart jordmaur. De er arter av årevinger i familien maur. Arbeiderne er gråbrune til svartbrune og 3,5–5 mm lange. De er lite kresne m.h.t. bostedsvalg, og man finner dem fra tørr mark til myr, i hus og selv i byer. L. platythorax kalles også skogjordmaur og dominerer i skogstrakter. Boene anlegges i jorden under stein, heller, asfalt eller i morkent hustømmer, særlig på varme steder.

Faktaboks

Også kjent som
sukkermaur
Lasius niger

Forekommer ofte innomhus: under baderomsgulv med varmekabler kan de kan gjøre stor skade på isolasjonsmateriale av isopor, og på kjøkkenet kan de raskt anlegge maurstier til søte matvarer. Sin tiltrekning til søtt har gitt dem tilnavnet sukkermaur.

Artene er aggressiv og jager andre maur. Opptil 10 000 maur kan bebo et reir, der det kun er én dronning. På en bestemt dag i juli eller august, når været er varmt og fuktig, kryper alle de svarte jordmaurene innen et stort område samtidig opp av jorden. Hannene og de unge dronningene, som begge er større enn arbeiderne og har vinger, legger ut på paringsflukt. På en slik dag er luften tett av maur. Etter paringen dør hannene, mens dronningen mister sine vinger og anlegger et nytt reir. Mauren er meget vanlig i Sør-Norge opp til Trøndelag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg