Sjøhest. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

sjøhester

Sjøhest, arten Hippocampus reidi.

Sjøhest
Av /Shutterstock.

Sjøhester. Hippocampus sp.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Sjøhester er flere forskjellige fiskearter i nålefiskfamilien. Nålefiskfamilien består ellers av en rekke arter nålefisk. Det finnes cirka 25 arter som kalles sjøhest, de fleste i tropiske hav. En av disse artene (Hippocampus guttulatus) kan finnes nord til sørlige deler av Nordsjøen.

Sjøhestene har et pussig utseende som minner om sjakkspillets springer (hest). Kroppslengden er 10 til 25 centimeter. Halen er lang og brukes som snohale når den holder seg fast i sjøgress og tang. Sjøhestene svømmer i vertikal stilling og drives frem av vibrering med den lille ryggfinnen.

De har yngelpleie som de andre nålefiskene, der det er hannen som tar vare på egg og yngel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (5)

skrev Jan Sverre Knudsen

Er det riktig at sjøhest også kalles havhest? Havhest er jo en fugl.

svarte Asbjørn Vøllestad

Nei. Dersom jeg skrev det så må jeg rette med en gang.

skrev Håkon Sørvik

Ser at denne finnes nord til sørlige deler av Nordsjøen. I den forbindelse ville jeg nevne at rundt 1989-1990 drev jeg med fridykking utenfor Kristiansund og lå da lenge og betraktet en sjøhest på grunt vann - i tangbeltet nærmest helt opp i fjæresteinene. Fin og spesiell opplevelse, og da kanskje også litt unikt såpass langt nord.

svarte Asbjørn Vøllestad

Hei. Ja i følge tilgjengelig opplysninger så er dette spesielt. Dersom du skulle observere en igjen så ta kontakt med Artsdatabanken og deres system for artsregistreringer. Takk for informasjonen!

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg