rødspette

Rødspette

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Rødspette er en fiskeart i flyndrefamilien. Den kjennes på brun og glatt øyeside med mange røde flekker. Fra øyet og bakover på gjellelokket har den 4–7 benknuter på rekke. Rødspetta er rapportert å kunne bli opptil 100 cm lang og veie 7 kg, men dette er trolig svært sjelden. Til vanlig når de bare størrelsen på 40-50 cm.

Faktaboks

også kjent som:
gullflyndre
Pleuronectes platessa

Levevis

Hannen blir kjønnsmoden for første gang ved en alder på 2–3 år, mens hunnen kjønnsmodnes ved en alder på 3–7 år. De gyter på dypet, mest vanlig mellom 50 og 200 meter, i tiden fra februar til april eller mai. Hunnen gyter et stort antall egg (5000–550 000) som er ca. 2 mm i diameter. Eggene flyter opp til overflaten og driver omkring med havstrømmene. Ved 5 °C klekkes egget etter 20 dager, og en liten, symmetrisk larve kommer ut.

Yngelen ser ut som en helt vanlig fiskelarve de første ukene av livet sitt. Men litt etter litt vandrer det venstre øyet over på høyre side, og ungfisken får mer og mer en klassisk flatfiskform (se flyndrefisker). Etter ca. 2 måneder er yngelen blitt 14–15 mm lang og ved den størrelsen søker den til fin sandbunn. Den første sommeren lever den grunt og spiser små muslinger, børstemark og krepsdyr. Utpå høsten er den ca. 8 cm lang og søker mot dypere vann, hvor den oppholder seg om vinteren. Siden lever rødspetta på grunt vann i sommerhalvåret, og på dypere partier i fjordene og på kystbankene om vinteren.

Utbredelse

Rødspetta er hovedsakelig utbredt i Nordsjøen. Tidligere rapporter om forekomst i Middelhavet er trolig basert på feilbestemmelser. Den finnes også i den sørlige delen av Østersjøen. De viktigste gytefeltene til rødspetta er i den sørlige og sentrale del av Nordsjøen.

Fiske

Det er flere viktige fiskefeltet for rødspetta i Nordsjøen og Skagerrak. Fisket i Nordsjøen er nå strengt regulert etter at arten i en periode var kraftig overbeskattet. Totalkvotene i har i perioden 2019-2020 vært på i overkant av 130 000 tonn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg