Steindue
Steindue, Columba rupestris, fotografert i Pakistan.
Steindue
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Steindue er en fugleart i duefamilien som har sin naturlige utbredese i Asia og Russland.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Columba rupestris
Beskrevet av
Pallas, 1811

Steindue ligner klippedue i utseende, men er lysere og har et hvitt tverrbånd på stjerten. Den har en lengde på 31–35 centimeter, og en voksen fugl veier 180–305 gram. Det er registrert to underarter av steindue.

Utbredelse

Steindua holder hovedsakelig til i Sentral-Asia og Øst-Asia, og har en meget stort utbredelse. Det meste av utbredelsesområde inkluderer Russland, Mongolia og Kina, men den fins også i Nord-Korea, Sør-Korea, Pakistan, Nepal, Kasakhstan, India, Tadsjikistan, Afghanistan og Turkmenistan. Arten holder til i klippeterreng, og kan gå så høyt som 6100 meter over havet.

Formering

Steindua hekker hovedsakelig i perioden mellom februar og september. Den hekker i kolonier, og bygger reir av kvister og planterester. De legger oftest to egg per kull.

Næring

Hovedsakelig lever steindua av frø, planterester, skudd, løv og snegler. Det meste av næringssøket foregår på bakken, og det skjer oftest i flokk.

Bestand

Selv om det mangler gode bestandsestimatfor steindue, er man nokså sikker på at bestanden er synkende. Det skjer trolig som resultat av konkurranse mot klippedue.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

steindue
Columba rupestris
Artsdatabanken-ID
175997

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg