eremitt (billeart)

Artikkelstart

Eremitt er en billeart i familien skarabider.

Faktaboks

Også kjent som
Osmoderma eremita

Den er inntil 35 millimeter lang, mørk brun med svakt metallskjær, og en rynket, læraktig overflate som også lukter læraktig. Arten er en av fire billearter som står på Bernkonvensjonens liste II, det vil si sterkt truete arter i Europa der all innsamling er forbudt og der man også forplikter seg til å verne artenes leveområde.

Eremitten er avhengig av store og gamle, soleksponerte, frittstående, innhule løvtrær, først og fremst eik. Arten er sjelden i hele Europa, og fortsatt på tilbakegang. Flere lokaliteter kjent i Danmark og Sverige.

I Norge står den oppført i Norsk rødliste fra 2006 som «Lokalt utryddet» (engelsk regionally extinct, RE). Siste spor var et skallfunn i 1958 av døde individer i gamle eiker på Rauøy i ytre Oslofjord. Det var over 100 år siden siste levende individ ble funnet i Norge, da eremitten sommeren 2008 sensasjonelt ble gjenfunnet nær Tønsberg. Direktoratet for naturforvaltning sendte straks ut varsel om midlertidig fredning i Norge, for å hindre innsamling før den fikk et formelt vern. På rødlista fra 2010 har den fått koden «kritisk truet» (CR).

Etter oppføring på Bernkonvensjonens liste har eremitten forårsaket utbyggingsstopp av både motorveier og rasering av eikelunder i Mellom-Europa.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg