Eremitt
Eremitten Osmoderma eremita
Eremitten (Osmoderma eremita) er er sterkt knyttet til hule eiketrær, der larvene utvikler seg. Det var lenge uvisst om arten fortsatt fantes ii Norge - den var ikke funnet levende i de siste hundre år men det ble funnet rester av billene i hule eiketrær ved et par anledninger - disse restene kan ha vært forholdsvis gamle. Sommeren 2008 ble det funnet et eksemplar i Vestfold og Telemark. De mest levedyktige bestandene av denne sårbare arten finnes trolig i midtre Sverige, der det har blitt forsket en god del på arten. Den er helt avhengig av at det finnes en viss tetthet av gamle, hule eiker, og også at nye eiketrær går over i dette stadiet. Eremitten er fredet i hele Europa.
Eremitten Osmoderma eremita
Lisens: CC BY SA 3.0

Eremitt er en billeart i familien skarabider.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Osmoderma eremita
Beskrevet av
(Scopoli, 1763)
Rødlistestatus i Norge
CR – Kritisk truet
Global rødlistestatus
NT – Nær truet

Den er inntil 35 millimeter lang, mørk brun med svakt metallskjær, og en rynket, læraktig overflate som også lukter læraktig. Arten er en av fire billearter som står på Bernkonvensjonens liste II, det vil si sterkt truete arter i Europa der all innsamling er forbudt og der man også forplikter seg til å verne artenes leveområde.

Eremitten er avhengig av store og gamle, soleksponerte, frittstående, innhule løvtrær, først og fremst eik. Arten er sjelden i hele Europa, og fortsatt på tilbakegang. Flere lokaliteter kjent i Danmark og Sverige.

I Norge står den oppført i Norsk rødliste fra 2006 som «Lokalt utryddet» (engelsk regionally extinct, RE). Siste spor var et skallfunn i 1958 av døde individer i gamle eiker på Rauøy i ytre Oslofjord. Det var over 100 år siden siste levende individ ble funnet i Norge, da eremitten sommeren 2008 sensasjonelt ble gjenfunnet nær Tønsberg. Direktoratet for naturforvaltning sendte straks ut varsel om midlertidig fredning i Norge, for å hindre innsamling før den fikk et formelt vern. På rødlista fra 2010 har den fått koden «kritisk truet» (CR).

Etter oppføring på Bernkonvensjonens liste har eremitten forårsaket utbyggingsstopp av både motorveier og rasering av eikelunder i Mellom-Europa.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

eremitt
Osmoderma eremita
Tidligere vitenskapelig navn
Osmoderma coriarium (De Geer, 1774), Osmoderma coriaceum
Artsdatabanken-ID
10696
GBIF-ID
1079588

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg