neshornbille

Neshornbille-hanner har et karakteristisk horn.

Artikkelstart

Neshornbille er en art av biller i familien skarabider. Den er Norges største bille, og hannen kjennes igjen ved sitt karakteristiske horn på hodet. Neshornbillen er Norges eneste art i underfamilien hornbiller. Billen er ofte å finne tilknyttet løvtrær, i kompost, sagflishauger eller gjødselhauger.

Faktaboks

Også kjent som
Oryctes nasicornis

Beskrivelse

Kroppen er kastanjebrun, skinnende og kraftig bygd. Undersiden er dekket av lysebrune hår. Hannen har et kraftig bakoverbøyd horn på hodet, mens hunnen mangler horn. Hornet brukes til å bekjempe andre hanner under paringskampene.

Neshornbillen regnes som Norges største bille med sin 25–40 mm lange kropp. Slik som andre biller i familien skarabider har neshornbillen karakteristiske knebøyde antenner som ender i en kølle der leddene kan slås ut i flate blader.

Larvene til neshornbillen er hvite, hårløse og store. De kan bli opptil 12 cm lange.

Levevis

Som larve livnærer neshornbillen seg av råtnende planter. Neshornbillen foretrekker eik, men kan også tilpasse seg andre treslag. Selv om dens opprinnelige habitat er gammel eikeskog lenger sør i Europa, er den i Norge ofte tilknyttet gjærende plantemateriale som sagflishauger og kompost. For et par hundre år siden fikk neshornbillen gode utviklingsmuligheter i sagflishauger ved sagbruk, men ettersom sagflis nå for tiden ofte brennes, er neshornbillen nå vanligst å finne i hauger med gjødsel og komposthauger med løv. Larvene er også funnet i veksthus der de har fulgt med kompostjorden.

Larvene kan gnage hull og grove ganger under barken i råtten ved. Gangene er bredere enn larvene og de etterlater seg store mengder løst tre. Larven forpupper seg i en stor kokong lagd av den løse tremassen. Kokongen kan bli like stor som et lite hønseegg. Larvestadiet varer i 1 til 5 år, og puppestadiet i 4 til 6 uker (mai til juni).

Som voksen livnærer neshornbillen seg av nektar og andre søte safter. Neshornbillen er usedvanlig sterk, og kan løfte opptil 850 ganger sin egen kroppsvekt. Som voksen er neshornbillen nattaktiv, mens den gjemmer seg om dagen. Den voksne billen lever kun i 2–3 måneder (mai til august). Det korte livet går ut på å finne en partner, pare seg og legge egg.

Utbredelse

I Norge finnes neshornbillen nord til Trøndelag, men er mest utbredt sør i landet. Ellers er arten utbredt i deler av Midtøsten, Nord-Afrika og nesten hele Europa, med unntak av de nordligste atlanterhavsøyene.

Neshornbillen er skarabidenes nordligste representant. På grunn av varmere klima er arten i fremgang i Norge, men i store deler av Europa er den i tilbakegang fordi leveområdene forsvinner.

Systematikk

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg