oldenborrer

Vanlig oldenborre (Melolontha melolontha) ligner på kastanjeoldenborre, men finnes ikke i Norge.

Artikkelstart

Oldenborrer er en underfamilie av biller i familien skarabider. Det finnes tre arter i Norge, hageoldenborre, sankthansoldenborre og kastanjeoldenborre.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Melolonthinae
Beskrevet av
William Elford Leach, 1819

I Norge er oldenborrer hovedsakelig utbredt i sørlige kyststrøk. Oldenborrer kan gjøre skade på gressområder som fotballbaner og golfbaner.

Beskrivelse

Oldenborrer er middels store til store biller (8–33mm). Oldenborrene har brune dekkvinger og er kraftig bygd. Billene har også karakteristiske antenner, med et ytre antenneledd som er vifteformet, i likhet med alle biller i familien skarabider.

Larvene (20–50mm) ligner billelarver og har en krummet, gråhvit kropp med et brunt hode. Bakkroppen til larven er ofte blåsvart fordi den har delvis gjennomsiktig hud som viser tarmene.

Levevis

Oldenborrer er vanlige å finne i landbruksområder og plener. De trives best i tørre, sandholdige og porøse jordarter.

Føde

Voksne oldenborrer lever av bladverket på trær og busker. Larvene lever av røttene til busker, gress og kulturplanter, spesielt i planteskoler og i plener.

Livssyklus

Larvene utvikler seg gjennom flere larvestadier i jorden, før de forpupper seg. Etter å ha levd i jorden, som larve og puppe, kommer den voksne oldenborren opp av jorden i mai-juni. De voksne oldenborrene svermer og parrer seg i løpet av 1–3 uker. Etter paringen kryper hunnene ned i jorden for å legge egg. En voksen hunn kan legge omkring 50 egg i løpet av en uke.

Livssyklusen til de ulike artene av oldenborrer varierer. Hageoldenborre har den korteste livssyklusen med ett år fra egg til voksen. Kastanjeoldenborre har den lengste livssyklusen med opptil fem år fra egg til voksen.

Betydning

De tre artene av oldenborre som finne i Norge kan gjøre skade på planter. Oldenborrene er kjent for å gjøre skade på plener og større gressområder, som fotballbaner og golfbaner. Dette skjer ved at larvene tygger over røttene slik at gresset visner. Larvene angriper også knoller og røtter til kulturplanter. Dette ødelegger kulturplantene. Det er det tredje og siste larvestadiet som står for den største skaden.

Voksne oldenborrer kan også gjøre skade. Ved sverming blir løvtrær, busker og urteaktige planter snauspist. Dette var tidligere et kjent problem på planteskoler.

Forekomst i Norge

I Norge er oldenborrer utbredt sør i landet, hovedsakelig i kystnære strøk. Hageoldenborre er den arten som har blitt observert lengst nord, med observasjoner i Nordland.

Systematikk

I Norge finnes det tre arter av underfamilien oldenborrer: hageoldenborre, kastanjeoldenborre og sankthansoldenborre. Tidligere var også brun oldenborre plassert i underfamilien, men den tilhører nå underfamilien småoldenborrer.

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Dyreriket Animalia
Rekke Leddyr Arhtopoda
Klasse Insekter Insecta
Orden Biller Coleoptera
Familie Skarabider Scarabaeidae
Underfamile Oldenborrer Melolonthinae

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

oldenborrer
Melolonthinae
Artsdatabanken-ID
10707

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg