alkydharpikser

Alkydharpikser, alkyder, viktig gruppe syntetiske maling- og lakkharpikser. Navnet stammer fra alkohol+acid (eng.: syre), fordi alkydharpiksene er polyestere av flerverdige alkoholer (glyserol, trimetylolpropan, pentaerytritol etc., ofte også noe glykol), med to- eller flerverdige karboksylsyrer (ftalsyrer, maleinsyre, trimellitinsyre etc. eller anhydrider av disse) og oftest modifisert med fettsyrer (fra f.eks. lin-, kokos-, ricinus-, soya-, tall- og fiskeoljer).

Faktaboks

uttale:
alkˈydharpikser

Fettsyremodifiserte alkydharpikser fremstilles enten ved bruk av de frie fettsyrene eller av oljene. Med relativt lite fettsyre eller olje fås «magre» alkydharpikser (alkydharpikser med «kort oljelengde») som er relativt harde, mens «fete» alkydharpikser er noe mykere og seigere. Alkydharpikser med tilstrekkelig umettede fettsyrer er lufttørrende (herder ved luftoksidasjon). Spesielle alkydharpikser kan også være modifisert med styren, akrylmonomerer, isocyanater, silikoner etc. Som løsemiddel for alkydharpikser brukes vanligvis white spirit og xylen. Av miljøhensyn er det også utviklet alkydharpikssystemer som kan brukes som bindemidler i vannfortynnbare malinger. I disse tilfellene brukes alkydharpiksen som en dispersjon i vann (alkyddispersjon).

Alkydharpikser brukes i alkydlakker, alkydmaling og for øvrig som tilsetning (mykner) i herdelakker på basis av fenol- og aminoharpikser og i celluloselakker.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg