alkydharpikser

Artikkelstart

Alkydharpikser er en viktig gruppe syntetiske maling- og lakkharpikser. De brukes i alkydlakker, alkydmaling og for øvrig som mykner i herdelakker på basis av fenol- og aminoharpikser og i celluloselakker.

Faktaboks

Uttale
alkˈydharpikser
Også kjent som

alkyder

Fettsyremodifiserte alkydharpikser fremstilles enten ved bruk av frie fettsyrer eller oljer. Andelen av fettsyre eller olje blir angitt gjennom oljelengden til alkydharpiksen, der lite fettsyre eller olje gir «magre» og harde alkydharpikser med kort oljelengde, mens mye fettsyre eller olje gir «fete» alkydharpikser med større oljelengde som er mykere og seigere. Alkydharpikser med tilstrekkelig umettede fettsyrer er lufttørrende, det vil si at de herder ved luftoksidasjon. Spesielle alkydharpikser kan også være modifisert med styren, akrylmonomerer, isocyanater eller silikoner.

Som løsemiddel for alkydharpikser brukes vanligvis white spirit og xylen. Av miljøhensyn har det også blitt utviklet alkydharpikssystemer som kan brukes som bindemidler i vannfortynnbare malinger. I disse tilfellene brukes alkydharpiksen som en dispersjon i vann. Dette kalles gjerne en alkyddispersjon.

Navnet kommer fra engelsk, av alkohol og acid (engelsk for 'syre'), fordi alkydharpiksene er polyestere av flerverdige alkoholer (for eksempel glyserol, trimetylolpropan eller pentaerytritol, ofte også noe glykol), med to- eller flerverdige karboksylsyrer (for eksempel ftalsyrer, maleinsyre eller trimellitinsyre, eller anhydrider av disse) og oftest modifisert med fettsyrer (for eksempel fra linolje, kokosolje, ricinusolje, soyaolje, tallolje eller fiskeoljer).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg