Alkydharpikser, alkyder, viktig gruppe syntetiske maling- og lakkharpikser. Navnet stammer fra alkohol+acid (eng.: syre), fordi alkydharpiksene er polyestere av flerverdige alkoholer (glyserol, trimetylolpropan, pentaerytritol etc., ofte også noe glykol), med to- eller flerverdige karboksylsyrer (ftalsyrer, maleinsyre, trimellitinsyre etc. eller anhydrider av disse) og oftest modifisert med fettsyrer (fra f.eks. lin-, kokos-, ricinus-, soya-, tall- og fiskeoljer).

Fettsyremodifiserte alkydharpikser fremstilles enten ved bruk av de frie fettsyrene eller av oljene. Med relativt lite fettsyre eller olje fås «magre» alkydharpikser (alkydharpikser med «kort oljelengde») som er relativt harde, mens «fete» alkydharpikser er noe mykere og seigere. Alkydharpikser med tilstrekkelig umettede fettsyrer er lufttørrende (herder ved luftoksidasjon). Spesielle alkydharpikser kan også være modifisert med styren, akrylmonomerer, isocyanater, silikoner etc. Som løsemiddel for alkydharpikser brukes vanligvis white spirit og xylen. Av miljøhensyn er det også utviklet alkydharpikssystemer som kan brukes som bindemidler i vannfortynnbare malinger. I disse tilfellene brukes alkydharpiksen som en dispersjon i vann (alkyddispersjon).

Alkydharpikser brukes i alkydlakker, alkydmaling og for øvrig som tilsetning (mykner) i herdelakker på basis av fenol- og aminoharpikser og i celluloselakker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.