Et samfunnsoppdrag er en eller flere oppgaver som en organisasjon er forpliktet til utføre til fordel for resten av samfunnet.

Et eksempel kan være NRK-plakaten, en tekst som beskriver oppgavene til den statlig eide mediebedriften NRK. NRK-plakaten omtales gjerne som «NRKs samfunnsoppdrag». Ordet brukes likevel ikke i selve teksten.

Man kan også si at profesjoner eller bransjer har samfunnsoppdrag.

Offentlige etater

Ansvarsområdet og arbeidsoppgavene til statlige og kommunale etater omtales av og til som samfunnsoppdrag. Slik ble ordet for eksempel brukt av Justis- og beredskapsdepartementet i en beskrivelse av politiets oppgaver: «Politiets samfunnsoppdrag er å forebygge, bekjempe kriminalitet og skape trygghet for befolkningen.» (Meld. St. 29 (2011–2012).

Universiteter og høyskoler

Ordet samfunnsoppdrag brukes spesielt ofte om mer frittstående virksomheter som er eid av staten og kommunene, eller som i stor grad er finansiert av dem. For eksempel sier man gjerne at universiteter og høyskoler har et samfunnsoppdrag som omfatter en rekke oppgaver, blant annet forskning og høyere utdanning. Listen med disse oppgavene finnes i universitets- og høyskoleloven, og gjelder både statlige og private universiteter og høyskoler. Ordet samfunnsoppdrag finnes ikke i lovteksten.

Private virksomheter

Ordet samfunnsoppdrag kan også brukes om privat eide bedrifter og hele bransjer. Det viser da gjerne til forpliktelser man mener virksomhetene har ut over det å skape fortjeneste for eierne og å drive på en lovlig måte. Det er for eksempel vanlig å si at mediene eller pressen samlet har et spesielt samfunnsoppdrag. Uttrykket «den fjerde statsmakt» understreker tanken om et særskilt samfunnsoppdrag for mediene og for journalister som profesjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg