Fjerde statsmakt er en uoffisiell betegnelse på pressen som referer til medienes selvpålagte rolle som samfunnsovervåker. Pressen skal avsløre maktmisbruk gjennom den såkalte «vaktbikkje-rollen».

Begrepet «den fjerde statsmakt» knytter an til prinsippet om delingen av statsmakten mellom den lovgivende, utøvende og dømmende myndighet, som omfatter Stortinget, Regjeringen og domstolene. Disse tre statsmaktene utgjør til sammen den formelle delen av maktfordelingsprinsippet og skal være likestilte og uavhengige av hverandre.

I begrepet den fjerde statsmakt ligger det en forventning om at mediene skal følge med på hvordan de tre andre statsmaktene utøver sin makt, både hver for seg og i fellesskap. Mediene, og i første rekke de redaktørstyrte nyhetsmediene, anses å være av sentral betydning for at folk skal kunne fatte informerte valg og for at demokratiet skal fungere. Pressens samfunnsoppdrag innebærer å avdekke ulovligheter og beskytte folk fra korrupsjon gjennom den såkalte "vaktbikkje-rollen". Mediene skal også tjene som en toveis kanal mellom de folkevalgte og folket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg