risotto
Risotto med asparges
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Risotto er en italiensk tradisjonsrett laget av ris. Rundkornet ris kokes med kraft eller buljong til den blir grøtaktig, og smakes til med krydder. Før koking stekes risottorisen først noen minutter i olivenolje eller smør, ofte med litt hakket sjalottløk, før man tilsetter kokevæsken litt og litt, under stadig omrøring.

Faktaboks

Uttale
risˈotto

Det finnes mange varianter av risotto. Kraften kan erstattes med hvitvin, rosevin eller rødvin, risottoen kan smakes til med ulike typer krydder og urter, eller den kan blandes med grønnsaker, sopp, kjøtt og skalldyr. Risen skal ikke være helt gjennomkokt, men skal gi litt tyggemotstand; dette kalles al dente. Ofte blander man i revet parmesan før servering, og når osten smelter, gir dette risottoen ytterligere smak.

Risotto alla Milanese er blant de mest kjente risottorettene. Den er oppkalt etter byen Milano, og smakes til med parmesan og safran.

Opprinnelig kommer risotto fra Posletta i Nord-Italia, der man har dyrket ris siden midten av 1400-tallet. Rundkornet ris inneholder mye stivelse, og dette gjør at risottoen får en grøtaktig konsistens, på samme måte som norsk risengrynsgrøt.

Italiensk risotto er nært beslektet med spansk paella, men der risotto er en enkelt del av et større måltid, en primi piatti (første hovedrett), er paella et måltid i seg selv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg