Liljekonvall
.
Lisens: CC BY 3.0

Liljekonvall er en flerårig urt i aspargesfamilien. Den er en vanlig vårplante i Norge, men dyrkes også som prydplante i hager. Hele planten er giftig.

Faktaboks

Etymologi

fra latin lilium convallum, ‘dalenes lilje’

Vitenskapelig navn
Convallaria majalis
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Liljekonvall, plansje.
.

Liljekonvall er 15 til 25 centimeter høy, med oftest to bredt lansettformede blad og en bladløs stengel med velluktende ensidig stilte, hengende hvite klokkeformede blomster og senere gulrøde bær.

Voksested

Liljekonvall vokser i løv- og barskog, ofte på berglendte steder. Den er en vanlig vårplante nord til Nordland, opp til 1240 meter over havet i Vestland.

Giftig

Hele planten er giftig og inneholder flere glykosider som har hjertestimulerende virkning. Bærene har en veldig bitter smak, som gjør at sannsynligheten for å innta farlige mengder er liten. Liljekonvallblader kan forveksles med blader av ramsløk. Blader av ramsløk vil alltid ha en karakeristisk løkduft som vi ikke finner hos liljekonvall.

Systematikk

Liljekonvall ble tidligere ført til en egen familie, konvallfamilien, idag er denne slått sammen med aspargesfamilien.

Folkemedisin

Liljekonvall har i folkemedisinen vært brukt som avførende og diuretisk middel. På Sunnmøre ble bladene tatt som snus-surrogat på 1700-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

liljekonvall
Convallaria majalis
Artsdatabanken-ID
99552
GBIF-ID
7459480

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg