q'eqchí'

Artikkelstart

Q'eqchí' er et mayafolk i det nordlige Guatemala (cirka 900 000) og Belize (cirka 12 000). På den spanske erobringens tid ser q'eqchi'ene ut til å ha utgjort en forholdsvis liten gruppe, konsentrert til et kjerneområde rundt Cobán. Siden den tid har de spredt seg over store deler av det nordlige Guatemala og utgjør i dag et av de mest tallrike urfolkene i landet.

Faktaboks

Også kjent som

kekchi, kektchi

Q'eqchi'ene var sannsynligvis underlagt k'iche'-kongedømmet en periode, men klarte å løsrive seg fra dette kort tid før den spanske erobringen. Sammen med andre folk i det nordlige høylandet forsvarte de seg innbitt mot de nye inntrengerne. Dominikanermisjonæren Bartholomé de Las Casas fikk så gjort disse områdene til en prøvestein for sine pasifistiske ideer om at urfolk burde omvendes til kristendommen med fredelige midler. Da dominikanerne i løpet av 1540-årene lyktes med dette prosjektet, fikk regionen navnet Verapaz ('Sann Fred').

Verapaz forble lenge overveiende bebodd av urfolk, men på 1800-tallet fikk området et tilsig av ladinoer og europeere, særlig tyskere som kom for å dyrke kaffe. Ny lovgivning som avskaffet felleseiendommen gjorde det mulig å overføre mye av den beste jorden til kaffeplantasjene som ble etablert. Mange q'eqchi'er måtte da enten søke arbeid på plantasjene eller finne nytt land for sitt tradisjonelle subsistensjordbruk. Dette er blitt stadig vanskeligere etter hvert som de opprinnelig tynt befolkede lavlandsområdene i nord og øst er blitt fylt opp. Jordknapphet har ført til protester og jordokkupasjoner som er blitt møtt med blodige represalier, for eksempel i byen Panzos i 1978, da 100 mennesker ble massakrert under en demonstrasjon. De følgende årene førte opptrappingen av den guatemalanske borgerkrigen til en rekke massakrer av sivile, og mange mennesker ble drevet på flukt. Etter fredsavtalen i 1996 har de fleste flyktningene vendt tilbake.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg