Bartolomé de Las Casas

Faktaboks

Bartolomé de Las Casas
fray
Uttale
las cˈasas
Født
1474
Død
1566

Artikkelstart

Bartolomé de Las Casas var en spansk misjonær, menneskerettsforkjemper og historiker. Han er blitt kalt Indianernes apostel, og fikk tittelen Indianernes forsvarer av keiser Karl 5. I 1514 ble han ordinert til prest som den første i «Den nye verden»; senere ble han dominikanermunk. I 1544 ble han utnevnt til biskop av Ciudad Real i Chiapas i Guatemala (nå delstat i Mexico). Denne byen ble senere kalt San Cristóbal de Las Casas.

Allerede i 1514 ble Las Casas overbevist om at den amerikanske urbefolkningen var utsatt for uverdig behandling av de spanske kolonistene, og han gikk til kamp for indianernes sak. Særlig vendte han seg mot encomienda-systemet, som tillot spanske nybyggere å slavebinde den innfødte befolkningen innenfor det territorium en encomendero var blitt betrodd som forvalter av den spanske kronen.

Han skrev flere krasse angrepsskrifter mot undertrykkelsen av urfolk, blant annet Brevísima relación de la destrucción de las Indias (Kort beretning om de indianske lands ødeleggelse). Både dette og andre publikasjoner, for eksempel Historia de las Indias, rettet søkelyset mot koloniale overgrep og vakte stor oppsikt i sin samtid.

Las Casas oppnådde at de sentrale spørsmålene om indianernes menneskeverd og rettigheter ble debattert. Karl 5. utstedte flere dekreter som hadde til hensikt å kontrollere spaniernes opptreden, blant annet ved forbud mot å ta urfolk til slaver. Indirekte førte imidlertid disse forordningene til en annen tragedie – importen av afrikanske slaver.

Det var særlig gjennom sin direkte kontakt med det spanske hoffet og embetsverket at Las Casas kunne gjøre sin innflytelse gjeldende. Han visste at et lovverk i seg selv ikke var noen garanti for indianernes rettigheter, og gikk inn for å gjennomføre kontrolltiltak. Dette førte til voldsom motstand fra kolonistene, og striden førte også til splittelse innen kirken.

Las Casas er blitt stående for ettertiden som den første store menneskerettsforkjemperen. I sin samtid representerte han en ny og radikal tenkemåte og en gryende sosial samvittighet. I byen San Cristóbal ble det i 1950-årene opprettet et antropologisk forskningssentrum og bibliotek som bærer hans navn, Bartolomé de Las Casas

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg