Platinaforbindelser, kjemiske forbindelser som inneholder platina. I vandig løsning foreligger platina typisk som kompleksioner. I disse har toverdig platina koordinasjonstallet fire, svarende til en kvadratisk anordning av ligandene, mens fireverdig platina har koordinasjonstallet seks, svarende til en oktaedrisk anordning av ligandene Pt(O), Pt(II) og Pt(IV) som danner en rekke organometalliske forbindelser.

Heksakloroplatina(IV)syre er betegnelse på forbindelsen som fås når platina løses i kongevann og løsningen dampes inn til tørrhet. Med overskudd av saltsyre krystalliserer brunrøde, hygroskopiske krystaller av H2[PtCl6]·6H2O ut av løsningen. En syre H2[PtCl6] eksisterer neppe. Heksakloroplatinasyren danner tungt løselige salter M2[PtCl6] med M = Ag, Cs, Rb, K, NH4. Natrium- og litiumsaltet er derimot lett løselige. Gult, tungt løselig kaliumheksakloroplatinat(IV), K2[PtCl6], er blitt brukt til kvantitativ bestemmelse av kalium. Sitrongul ammoniumheksakloroplatinat(IV), (NH4)2[PtCl6] (platinasalmiakk), er viktig ved fremstilling av platina da det lett lar seg felle og ved svak glødning går over i platinasvamp.

Platina(II)halogenidet, PtF6, er et meget sterkt oksidasjonsmiddel og danner XePtF6 med xenon. En rekke andre, fargede halogenider er kjent, bl.a. PtF5, PtCl4 og PtCl2.

Platinaoksider PtO og PtO2, lite stabile oksider. Ved høy temperatur kan platina fordampe noe i oksygen atmosfære i form av PtO2-gass.

Bariumtetracyanoplatinat(II), Ba[Pt(CN)4] · 4H2O, benyttes i fluorescerende skjermer for påvisning av katodestråler, røntgenlys og radioaktiv stråling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.