Kolosserbrevet

Artikkelstart

Kolosserbrevet er et brev i Det nye testamentet, angivelig skrevet av Paulus sammen med Timoteus til menigheten i Kolossai i Lilleasia.

Faktaboks

Uttale
kolˈosserbrevet

Opprinnelse

Brevet oppgir at Paulus skrev det sammen med Timoteus mens han var i fangenskap. Paulus var aldri selv i Kolossai, og byen ble ødelagt av jordskjelv omkring år 60. Kolosserbrevet har tydelige likhetstrekk med Efeserbrevet, og mange mener dette er fordi brevene bygger på og forholder seg til hverandre. Imidlertid er disse to brevene så forskjellige fra brev man med sikkerhet vet Paulus har skrevet, både i språk, stil og tankeinnhold, at mange forskere bestrider at Paulus selv kan ha skrevet dem. De betraktes derfor ofte som pseudonyme brev skrevet innenfor en Paulustradisjon.

Innhold

Brevet advarer mot vranglærere som antagelig hadde en asketisk livsstil, strengt overholdt en bestemt festkalender, og dyrket kosmiske spekulasjoner. Det er appellerende og oppmuntrende, til dels formanende. Sentralt i brevets teologi står Kristi kosmiske rolle og herredømme. Bibelsitater er sjeldne i brevet, men det bruker hymnisk, liturgisk og etisk materiale fra samtiden, for eksempel den såkalte hustavlen (Kolosserbrevet kapittel 3, vers 18–22), som er en mer kristen versjon av moralske idealer i datidens samfunn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg