patron

Patron. Snittegning av en patron med markering av de enkelte delene.

Av /Store norske leksikon ※.
Et utvalg av patroner i ulike kalibre. Fra venstre: .22 LR, 9mm, .38 Special og 6,5 x 55 mm.

Artikkelstart

Patron er ammunisjon for skytevåpen der prosjektilet, som regel kuler eller hagl, krutt og tennhette er satt sammen i en patronhylse. Hylsen i ammunisjon for håndskytevåpen er som regel laget av messing, med unntak av den moderne haglpatronen, som gjerne er laget av plast med messingbunn. Haglepatronen er sylindrisk, mens patroner for rifle, pistol og revolver gjerne har en svakt konisk form eller flaskeform. Hylsen rommer ikke bare kruttladningen og tennhetten, men griper også omkring prosjektilet i front – i tillegg skal hylsen tette mot utstrømning av kruttgass bakover i våpenet. Ladde patroner som er klare for å benyttes i et våpen kalles gjerne «skarpe patroner». Enhetspatronen er vanlig i våpen med kaliber opptil cirka tolv centimeter.

Faktaboks

Uttale
patrˈon
Etymologi

fra latin patronus, ‘forbilde’, egentlig ‘forsvarer’

Også kjent som

enhetspatron

I patroner til håndskytevåpen, med unntak av hagleladninger, bruker vi ofte mantlede prosjektiler. Mest utbredt er prosjektiler med blykjerner omgitt av en mantel. Mantelen, som gjerne lages av en kobberlegering, er hardere enn bly og bidrar blant annet til at prosjektilet tåler en høyere utgangshastighet uten at det deformeres. Enkelte prosjektiler er såkalt homogene, som vil si at hele prosjektilet er laget av den samme legeringen. Dette er vanlig i hagl. For mindre håndskytevåpen, som pistol og revolver, er bly mest brukt i homogene prosjektiler.

Etter hvert som blyfri ammunisjon blir mer og mer utbredt, for eksempel i jaktsammenheng, er homogene kobberkuler et godt alternativ i storviltriflen. Blyfrie prosjektiler for hagle kan for eksempel fremstilles av stål, vismut og tungsten.

Andre patrontyper

  • Løspatron: ammunisjon uten fungerende prosjektiler. Slike patroner brukes for eksempel i øvelsessammenheng i Forsvaret eller de brukes som ammunisjon i startpistoler. Løspatroner kan være laget av for eksempel plast eller metall. I Norge er løspatroner i rød plast vanlig, og disse kalles gjerne rødfis.
  • Klikkpatron: patroner uten krutt, tennhette og prosjektil, som kun skal ta imot slaget fra tennstiften i et våpen. Klikkpatroner brukes gjerne i treningssammenheng blant sportsskyttere og i feilsøking blant børsemakere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg