Skytesport. Erling Kongshaug ble olympisk mester i miniatyrgevær i 1952 og var en av Norges beste skyttere i 1950-årene.

Skytesport av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Skytesport er konkurranseskyting med gevær eller pistol.

I Norge organiserer Norges Skytterforbund internasjonal sportsskyting som står på det olympiske program, delt i grenene rifleskyting, pistolskyting, leirdueskyting og viltmålskyting, mens Det frivillige Skyttervesen organiserer forsvarsbetont armégeværskyting med landsskytterstevnet som mesterskapskonkurranse, hvor blant annet skytterkonge eller skytterdronning kåres.

Metallsilhuettskyting er skyting mot dyresilhuetter i stål (kylling, villsvin, kalkun eller fjellbukk), som velter ved treff. Avhengig av skyteavstanden brukes figurer i ulike størrelser opp til full størrelse. Skyteformen oppstod i Mexico rundt 1900, i Norge organisert i Norges Metallsilhuett Forbund, stiftet i 1981.

Dynamisk Sportsskyting er rask presisjonsskyting med grovkalibrede våpen i realistiske, kamplignende situasjoner uten faste skyteprogrammer og mål. Formen oppstod i California tidlig i 1950-årene, i Norge organisert i Dynamisk Sportsskyting Norge, DSSN, stiftet i 1979.

Benkeskyting (internasjonalt: Benchrest) er en forholdsvis ny gren i Norge. Norges Benkeskytterforbund ble startet i 1996. Benkeskyting foregår sittende fra benk, med våpenet liggende i anlegg både foran og bak (derav navnet Benchrest). Det er i hovedsak to displiner, gruppe og poeng. I gruppeskyting er formålet å få tettest mulig samling av fem skudd. Poeng skytes på en ringskive med fem ringer. Skytingen foregår på 100 meter med grovkalibret rifle med kikkertsikte. Det er også konkurranser med .22 LR på 50 meter. Norges Benkeskytterforbund har også langholdskyting på på programmet. 

Konkurranseskyting med håndskytevåpen har bakgrunn i krig og jakt. Krutt ble tatt i bruk på 1300-tallet, og de første skytterlag er kjent fra Sveits i siste halvdel av 1400-tallet. Skyteformen var blant annet såkalt fugleskyting. Moderne skytesport ble utviklet på 1800-tallet, særlig i Storbritannia og USA, først som jakttreningsskyting mot bevegelige mål.

Sportsskyting ble OL-idrett i 1896 og er siden arrangert alle år unntatt i 1904 og 1928. Kvinner fikk delta fra 1968, med egne klasser fra 1984. Det første offisielle VM ble arrangert i 1897 (frigevær), senere kom blant annet fripistol (1900), miniatyrgevær og leirdueskyting (1929) og hurtigpistol (1935). Finaleskyting i mesterskap ble innført i 1986. OL-øvelser 2008 er for menn miniatyrgevær (helmatch og liggende), luftgevær, fripistol, hurtigpistol og luftpistol, samt skeet, trap og dobbeltrap i leirdueskyting. For kvinner er øvelsene miniatyrgevær (halvmatch), luftgevær, luftpistol, finpistol, skeet og trap. Den internasjonale amatørskytterunionen ble stiftet i Sveits i 1907, reorganisert i 1921 som Union Internationale de Tir (UIT) og forandret i 1998 navn til International Shooting Sport Federation (ISSF).

I Norge ble Det bergenske Skydeselskab stiftet i 1769. En nasjonal, forsvarspreget skytterbevegelse på 1800-tallet ble i 1861 sentralisert i Centralforeningen for Udbredelse af Legemsøvelser og Vaabenbrug, splittet i 1882 da man fikk folkevæpningssamlag, men samlet igjen i 1893 i Det frivillige Skyttervesen. Ved siden av denne militært pregede armegeværskytingen ble det også dannet miniatyrskytterlag (salongskytterlag) før 1900. Oslo Sportsskyttere ble stiftet i 1912 og tok opp hjorteskyting, pistolskyting og jaktskyting. Den første sentralorganisasjonen kom i 1923 (Norsk avdeling av Den internasjonale skytterunion), og i 1925 ble Norges Sportsskytterforbund stiftet, i 1928 Norges Miniatyrskytterforbund. Det var også et skytterutvalg i Arbeidernes Idrettsforbund. I 1946 ble disse organisasjonene slått sammen til det nye Norges Sportsskytterforbund, nå Norges Skytterforbund. NM er arrangert fra 1929.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.