Perkusjonstennhetter
Perkusjonstennhetter for pistoler og rifler, laget av den tyske produsenten RWS.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Tennhette er et tennmiddel som brukes for å innlede deflagrasjon i krutt for ammunisjon til skytevåpen og artilleri. Slike tennhetter inneholder små mengder med eksplosive stoffer, men de skiller seg fra sprenghetter, som brukes for å innlede detonasjon i et sprengstoff.

I håndskytevåpen er tennhetten vanligvis plassert i bunnen av ammunisjonshylsen og settes av ved slag fra en tennstift. Tennhetten inneholder tilstrekkelig med tennsats til å antenne kruttladningen. Tennsatser for slike perkusjonstennhetter må være følsom nok til å bli omsatt fra tennstiftens slag og består derfor av ganske utpreget følsomme initialsprengstoffer (primærsprengstoffer).

I større artilleriammunisjon blir som regel tennhetten avfyrt ved hjelp av elektrisk tenning, og slike tennhetter kan derfor ha en annen type sammensetning enn de for perkusjonstennhetter. Tennhetten kan da være separert fra kruttladningen på en annen måte enn i håndskytevåpen.

Tidligere ble det i tennhetter gjerne brukt eksplosivstoffer som knallkvikksølv eller følsomme pyrotekniske blandinger der oksidasjonsmidler som kaliumklorat ble kombinert med svovelholdige brenselstoffer som antimonsulfid (Sb2S3). Harde partikler, for eksempel glasspulver, ble tilsatt for å øke følsomheten til tennsatsen.

Selv i dag kan tennsatser for tennhetter ofte inneholde tungmetallholdige komponenter som blystyfnat (blysaltet av 2,4,6-trinitroresorcinol). Utvikling av tennsatser uten innhold av tungmetaller er et aktivt forsknings- og utviklingsområde innen ammunisjonsteknologi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg