Kaliber er en betegnelse for størrelsen på løpet i et skytevåpen. Kaliber angir diameter på løpet.

Det finnes flere forskjellige måleenheter for dette. Fra gammelt av ble betegnelsen lødig benyttet. Dette angir diameter på en kule bly tilsvarende lødighetstallet. For eksempel har et 15 lødig gevær en diameter som gjør at en rund blykule med vekt tilsvarende 1/15 dels pund bly. For kanoner oppgis tilsvarende en 6 punds kanon å kunne skyte en stein, jern eller blykule som veier 6 pund. Det største problemet med denne måleenheten er at vekten pund (merker) ikke var internasjonalt definert. Dette førte igjen til at diameteren på lødigmålte løp varierer.

Moderne hagler har kaliber angitt etter lødighetsprinsippet. En hagle kaliber 12 har løsdiameter lik en blykule med vekt 1/12 pund bly. Dette er årsaken til at løsdiameter på haglegevær varierer fra fabrikk til fabrikk og fra land til land.

I et riflet løp er det to viktige diametere. Største diameter er omtent lik prosjektildiameteren. Den minste diameteren er omtrent 0,2 mm mindre. Denne minste diameter er definert som løpets kaliber. For kaliber 7,62 mm (.300") er kulediameteren 7,82 mm (.308") og største diameter i løpet noe større.

For små finkalibrede våpen angis kaliber i millimeter (mm), for store i centimeter (cm). I de engelsktalende land benyttes tommer som måleenhet. Det er også vanlig å sløyfe nuller til venstre for komma. Det fører til at kaliber 0.22, skrives kaliber .22, eller enda mer forenklet kaliber 22. Dette betyr bare at løpets diameter er 0,22 tommer, altså 5,6 mm. (1 tomme er i dag definert å være 25,4 mm.) Kaliber brukes også om diameteren av tilhørende kuler eller granater.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

16. august 2012 skrev rolf kleiv

1" = 25.4 mm, ikke 24.5 mm.

25. mars 2013 skrev Marte Ericsson Ryste

Hei Rolf,
Beklager at denne kommentaren har blitt liggende. Nå har jeg rettet artikkelen. Tusen takk for hjelpen!

Med vennlig hilsen
Marte Ericsson Ryste
Redaktør

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.