oslosildre

Habitus.
Oslosildre av . CC BY SA 3.0
Nærbilde av blomst.
Oslosildre av . CC BY SA 3.0

Oslosildre (Saxifraga osloensis) er en ettårig eller toårig art i sildrefamilien. Den blir 5–20 cm høy og har en kjertelhåret stengel. Bladene har tre fliker, den midtre fliken er størst. Blomstene er hvite.

Faktaboks

Også kjent som
Saxifraga osloënsis

Det er en skandinavisk endemisk art som bare vokser på tørre steder på kalkrik grunn i Oslo-området og østover gjennom Midt-Sverige.

Modellart

Oslosildre er et godt eksempel på hvordan nye arter kan oppstå ved at to nærstående arter møtes og krysses med hverandre (allopolyploidi).

Oslosildre ble dannet etter siste istid, da en varmekjær flora fra sør, med blant annet trefingersildre, vandret inn i landet og møtte den arktiske floraen som allerede var etablert her med blant annet skåresildre.

Foreldreartene til oslosildre er altså skåresildre som har nordlig utbredelse, og trefingersildre som har en sørlig utbredelse.

Både skåresildre og trefingersildre er diploide, noe som betyr at de har to sett kromosomer. Dette i likhet med hvordan mennesket arver ett sett kromosomer fra mor og ett sett fra far.

Mens foreldreartene skåresildre og trefingersildre er diploide med 22 kromosomer hver, så er Oslosildre tetraploid med 44 kromosomer, og har morfologiske trekk fra begge foreldreartene.

Vitenskapshistorie

Oslosildre ble beskrevet av Gunvor Knaben i 1954, og ble definert som en egen art primært på grunn av kromosomtallet.

Oslosildre er også fremstilt ved krysningsforsøk i laboratoriet. Den ble faktisk fremstilt i laboratoriet før den ble funnet i naturen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg