Oslosildre
Habitus.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Oslosildre
Nærbilde av blomst.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Saxifraga osloensis

Saxifraga osloensis, oslosildre. Foto fra: Sverige, Upland, Häverö Prästäng

Oslosildre er en ettårig eller toårig art i sildrefamilien. Den blir mellom 5 og 20 centimeter høy og har en kjertelhåret stengel. Bladene har tre fliker, den midtre fliken er størst. Blomstene er hvite.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Saxifraga osloënsis
Beskrevet av
Gunvor S. Knaben
Rødlistestatus i Norge
NT – Nær truet
Global rødlistestatus
VU – Sårbar

Det er en skandinavisk endemisk art som bare vokser på tørre steder på kalkrik grunn i Oslo-området og østover gjennom Midt-Sverige. På grunn av den begrensede utbredelsen, kategoriseres oslosildre som nær trua (NT) i Artsdatabankens rødliste.

Modellart

Oslosildre er et godt eksempel på hvordan nye arter kan oppstå ved at to nærstående arter møtes og krysses med hverandre (allopolyploidi).

Oslosildre ble dannet etter siste istid, da en varmekjær flora fra sør, med blant annet trefingersildre, vandret inn i landet og møtte den arktiske floraen som allerede var etablert her med blant annet skåresildre.

Foreldreartene til oslosildre er altså skåresildre, som har nordlig utbredelse, og trefingersildre, som har en sørlig utbredelse.

Både skåresildre og trefingersildre er diploide, noe som betyr at de har to sett kromosomer. Dette i likhet med hvordan mennesket arver ett sett kromosomer fra hver av foreldrene.

Mens foreldreartene skåresildre og trefingersildre er diploide med 22 kromosomer hver, så er oslosildre tetraploid med 44 kromosomer, og har morfologiske trekk fra begge foreldreartene.

Vitenskapshistorie

Oslosildre ble beskrevet av botaniker Gunvor Snekvik Knaben i 1954, og ble definert som en egen art primært på grunn av kromosomtallet.

Oslosildre er også fremstilt ved krysningsforsøk i laboratoriet. Den ble faktisk fremstilt i laboratoriet før den ble funnet i naturen.

Systematikk

Taksonomisk nivå Norsk navn Latinsk navn
Domene Eukaryoter Eukarya
Rike Planteriket Plantae
Klade Dekkfrøete planter Angiospermae
Klade Ekte tofrøbladete planter Eudicotidae
Klade Rosidene Rosidae
Orden Sildreordenen Saxifragales
Familie Sildrefamilien Saxifragaceae
Slekt Sildreslekta Saxifraga
Art Oslosildre S. osloensis

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

oslosildre
Saxifraga osloënsis
Tidligere vitenskapelig navn
Saxifraga osloensis
Artsdatabanken-ID
103667
GBIF-ID
3753813

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg