Ontologi er det filosofiske studiet av hva som mest grunnleggende sett finnes. Ontologi er en sentral del av metafysikk, som er det litt mer generelle filosofiske studiet av hva som ligger til grunn for virkeligheten.

Faktaboks

Uttale
ontologˈi
Etymologi
av gresk ‘værende, vesen’ og -logi

Ontologi antar ikke på forhånd at det vi umiddelbart observerer, tenker og sier at finnes faktisk finnes. Ta for eksempel stjerner, planeter, fjell, stoler, bord, mennesker, dyr og planter. Dette er ting som vi umiddelbart observerer, tenker og sier at finnes, men ifølge ontologien er det ikke dermed gitt at det er sant. Det er noe som må filosofisk utforskes.

Sentrale eksempler

Finnes det egentlig komplekse objekter bestående av flere deler? Ta for eksempel stoler. Finnes det egentlig stoler? Eller er en stol bare mange enkle partikler uten deler som står i visse relasjoner i rom og tid, slik at det ser ut som om det finnes det vi kaller en stol? Om det finnes slike komplekse objekter med flere deler, er et sentralt ontologisk spørsmål. Det handler til syvende og sist om hva virkeligheten egentlig består i.

Det finnes nesten ingen grenser for hva slags spørsmål om eksistens ontologien forsøker å svare på. Et sentralt spørsmål er om det egentlig finnes tall. Hvis man spør en matematiker om det finnes partall, så svarer hun ja. Tallet 2 er for eksempel et partall. Men det ontologiske spørsmålet er om det egentlig mest grunnleggende sett finnes slike tall, eller om de kanskje bare kommer ut av en måte å snakke og tenke på? For på den ene siden, hvordan kan slike tall egentlig eksistere? De kan ikke være konkrete fysiske inskripsjoner, for det er mange flere tall enn det er konkrete fysiske inskripsjoner. Bare tenk på antallet konkrete fysiske inskripsjoner og legg til et par til så har du et større tall. Så de må heller være abstrakte objekter. Men finnes det egentlig slike abstrakte objekter? På den andre siden, hvis tallene i stedet egentlig ikke finnes, men bare kommer ut av en måte å tenke og snakke på, kunne vi da ha tenkt og snakket slik at det ikke fantes partall? Det virker helt umulig, for hvordan kunne for eksempel 2 ikke vært et partall?

Et sentralt spørsmål innen metafysikk er hva en egenskap egentlig er. Ta for eksempel to røde biljardkuler. De har begge egenskapen å være rød. Men hva er egentlig den egenskapen å være rød som de har felles? Ontologien stiller spørsmålet om hvorvidt slike egenskaper egentlig finnes.

Et annet sentralt og ikke minst innflytelsesrikt ontologisk spørsmål er om det egentlig finnes en Gud.

Et mer eksotisk spørsmål ontologien har stilt seg, er om det egentlig finnes hull. Hull ser umiddelbart ut til å være fravær av noe. Men kan da egentlig et hull mest grunnleggende sett finnes?

Metode

Ontologi som en filosofisk disiplin kan i det minste spores tilbake til antikken, med spesielt stor innflytelse fra Platon og Aristoteles. Men i nyere tid har den amerikanske filosofen Willard van Orman Quine fått mye av æren for hvordan ontologi som regel fungerer som en selvstendig del av filosofien i våre dager. Quines sentrale metode er kort fortalt at man først finner den beste teorien om hva som finnes, så rydder man syntaktisk opp i den teorien ved å oversette den over i et formelt logisk språk (såkalt formal logikk), for deretter å se hva som må finnes for at de formelle (nærmere bestemt de såkalte kvantifiserte) setningene man står igjen med, skal være sanne.

En annen litt enklere måte å si det på er at det som egentlig mest grunnleggende sett finnes, er det som den beste helhetlige teorien vår trenger fra virkeligheten for å være sann.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Berto, F. & Plabani, M. Ontology and Metaontology, Bloombury, 2015
  • Effingham, N. An Introduction to Ontology, Polity Press, 2013
  • Quine, W.V.O. From a Logical Point of View. Harvard University Press, 1980

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg