Egenskap er et kjennemerke som gjør en ting forskjellig fra andre.

Faktaboks

Etymologi
av tysk Eigenschaft

Filosofi

Særlig i eldre filosofi skilte man ofte mellom «tingen selv» og tingens egenskaper, mellom substans og attributt, men det er notorisk vanskelig å angi hva «tingen selv» kan være utover summen av egenskaper. Således har noen filosofer skjelnet mellom de egentlige egenskapene, de som gjorde tingene til det de var, og tilfeldige egenskaper, som kunne bli borte uten at tingene forandret karakter.

Det er vanlig i mekanistisk/materialistisk verdenssyn å skjelne mellom primære og sekundære egenskaper (Demokrit, Galileo Galilei, René Descartes, Thomas Hobbes). De primære egenskapene var for eksempel utstrekning, bevegelighet og delelighet, mens sekundære egenskaper var for eksempel lukt, farge og smak. Man mente at bare de primære egenskapene tilhørte tingene selv; de sekundære var bare produkter av vår subjektive erfaring om tingene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg