Vietnamkrigen
Nic Uts ikoniske bilde Fra Vietnamkrigen der Phan Thị Kim Phúc flykter etter at en napalmbombe ble sluppet over landsbyen Trảng Bàng. Kim Phúc overlevde ved å rive av seg de brennende klærne. Bildet vant Pullitzer-prisen og er regnet som et av de mest ikoniske og viktigste krigsbildene noen sinne.
Vietnamkrigen
Av .

Napalmbombe er en brannbombe hvor napalm er brannstoffet. Dette består av polystyren, benzen og bensin, som blandes til en geléaktig masse og innesluttes i en beholder. Beholderen er forsynt med en tennsats som tenner ved anslag, hvoretter det brennende innholdet slynges utover. Det kleber seg fast der det treffer, brenner med meget høy temperatur forholdsvis lenge, og er vanskelig å slokke. Napalm brukes også i flammekastere.

Faktaboks

Etymologi
fra engelsk, av nafterat og palmitat

Napalmbomben ble utviklet av det amerikanske forsvaret gjennom et hemmelig program ved Harvard University i 1942. Våpenet ble tatt i bruk under andre verdenskrig, med første dokumenterte bruk av US Army Air Force over Berlin i 1944. Amerikanske styrker brukte napalmbomber flere steder under krigen, inklusive i Stillehavet og, ikke minst, over Japan – med massiv bombing av Tokyo og andre japanske byer sommeren 1945.

Napalmbomber ble videreutviklet og brukt av det amerikanske forsvaret etter krigen, og brukt særlig i Koreakrigen og Vietnamkrigen. Flere andre land tok i bruk napalmbomber, herunder Frankrike i krigføringen i Indokina, og under Algeriekrigen, og Portugal under kolonikrigene i Afrika.

Bruk av napalm til militære formål er ikke generelt forbudt etter internasjonal rett, men for stater som har ratifisert CCW Protokoll III (inkludert Norge) er det forbudt:

  • å angripe sivile med napalm,
  • å angripe militære mål (objekter eller personer) som befinner seg blant sivile med luftlevert napalm,
  • å angripe militære mål (objekter eller personer) som befinner seg blant sivile med andre typer napalm, med mindre de militære målene er tydelig adskilt og det tas alle praktisk mulige forholdsregler for å unngå å skade sivile, og at eventuell skade ikke bryter med proporsjonalitetsprinsippet,
  • å angripe skoger eller andre planter, med mindre disse benyttes til å skjule militære mål.

I tillegg vil angrep med napalm på soldater i de fleste tilfeller forårsake overflødig skade eller unødvendig lidelse, og dermed være forbudt etter Genèvekonvensjonene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg