Polystyren, symbol PS, hard, amorf polymer som for det meste fremstilles ved masse- eller suspensjonspolymerisasjon av styren. Råstoff for PS-plast, en av de viktigste termoplaster.

Polystyren er et aromatisk hydrokarbon med kjemisk formel (–CH2–CH(C6H5)–)n og densitet 1,05 g/cm3; det er løselig i en rekke organiske løsemidler. Ren polystyrenplast er relativt sprø og lite slagfast og i kontakt med alkohol, oljer, forskjellige næringsmidler m.m. fremkalles lett fine riss og sprekker i overflaten på grunn av indre spenninger. Mykningstemperaturen er 80–90 °C.

Mindre sprø, mer slagfast polystyrenplast lages enten ved kopolymerisering av styrenet med litt akrylnitril (polystyren-akrylnitril, SAN-plast) eller som en butadiengummiholdig styren-akrylnitril-kopolymer (ABS-plast).

Ren polystyrenplast blir sprøytestøpt til en mengde artikler for husholdning, emballasje, veggfliser, leketøy m.m., og ekstrudert til folier (også biaksialt strukket for større styrke) som lar seg termoforme til emballasje m.m. Et annet viktig produkt er polystyrenskumplast (Styropor, Styrofoam m.m.).

Slagfast polystyrenplast blir brukt til innvendige kjøleskapsvegger, radio- og fjernsynskabinetter, rør, drikkebegre, støvsugerdeler, leketøy m.m. Styrenrike kopolymerer med butadien kalles høystyrenharpikser.

Polystyren var en av de første helsyntetiske termoplaster som kom på markedet (omkring 1930). Nest etter polyetylen, polyvinylklorid og polypropylen er polystyren den plasttypen som produseres i størst omfang (årsproduksjon ca. 10 mill. tonn).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.