Meritokrati er politiske eller andre sosiale systemer hvor makt og autoritet er fordelt blant medlemmene etter de evnene og ferdighetene de har.

Faktaboks

Uttale
meritokratˈi
Etymologi
av latin ‘fortjent’ og -krati

Nært beslektet med meritokrati er betegnelser som ekspertstyre, teknokrati, prestasjonssamfunn og til dels kunnskapssamfunn.

Et rent meritokratisk politisk system vil være en styreform hvor de som har myndigheten til å bestemme de kollektive avgjørelsene, rekrutteres på bakgrunn av deres evner og ferdigheter, snarere enn fordi de vinner valg, slik det er i et demokrati.

Utbredelsen

Man finner ikke i dag rent meritokratiske politiske systemer, men innslaget av meritokrati synes å være økende i den industrialiserte verden. For eksempel rekrutteres de som jobber i forvaltningen, som departementer og direktorater, på bakgrunn av deres evner, ikke etter deres popularitet i valg (demokrati) eller hvem de kjenner (nepotisme).

Innslag av meritokrati øker ved at de offentlige forvaltningsapparater blir sterkere, og ved at kontakten mellom forvaltningsapparatene og organiserte teknisk-økonomiske interesser utbygges.

I andre sektorer av samfunnet enn den rent politiske kan det meritokratiske innslaget være betydelig, for eksempel i store industri- og finansforetagender, i det militære, i helsevesenet og i forskning og massemedia.

Ideen

Mye av drivkraften bak meritokratiets fremvekst synes å være troen på at sosial fremgang er avhengig av at makt blir koblet med intelligens eller kunnskap.

Styrkingen av de meritokratiske normene har bidratt til å undergrave betydningen av arvede privilegier, og på den måten har de virket demokratiserende. Men ved at de meritokratiske normer også bidrar til å rettferdiggjøre et nytt privilegiekriterium, dyktighet eller intelligens, virker de avdemokratiserende.

Mange samfunnsiakttagere, fremtidsforskere og science fiction-forfattere har vært opptatt av meritokratiets trussel mot demokratiet og mot det humane samfunnet. Det gjelder blant annet briten Michael Young, som med sin bok The Rise of the Meritocracy (1958) populariserte betegnelsen meritokrati.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg