Mennonittar (2012)
Mennonittiske jenter underveis ved Nueva Durango, San Pedro, Paraguay.

Mennonitter, protestantisk kirkesamfunn med utspring i 1500-tallets gjendøpere. Mennonittene har et fundamentalistisk bibelsyn, og søker å leve i nøye overensstemmelse med bibelske bud. Dåp er forbeholdt voksne. De er pasifister, ønsker å være uavhengig av statlige institusjoner og lever i relativt lukkede menigheter som velger sine egne prester.

Faktaboks

Uttale
mennonˈitter

Historikk

Samfunnet ble grunnlagt av den nederlandske (frisiske) presten Menno Simons (1496–1561). I 1626 fikk mennonittene religionsfrihet i Holland. Mange emigrerte likevel til Nord-Amerika, og i 1788 inviterte Katarina den store mennonittene til å dyrke nytt land i Ukraina.

Utbredelse

Det er cirka 700 000 mennonitter, hvorav cirka 300 000 i USA, 60 000 i Canada og for øvrig menigheter i Mellom-Amerika, Sør-Amerika og Russland. Små menigheter i Sveits og Frankrike er etterkommere etter de mennonittene som overlevde forfølgelser og som ble igjen da flertallet emigrerte til Nord-Amerika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg