I dagligtale produkter av forskjellige kornslag. Til mat brukes også mel av belgvekster, poteter (se potetmel) og andre knollvekster, og noe av andre plantedeler (f.eks. sagopalmens marg). Helt korn brukes ikke til mat eller fôr, uten at det på forhånd er behandlet, f.eks. ved skålding, knusing, spiring. Sammalte meltyper, der hele kornet knuses og males, øker i popularitet i de fleste land. I de vanligste meltypene er det meste av de ytre skall-lagene i kornet fjernet. Den indre kjernen er knust til fine partikler (mel). Utmalingsgraden forteller hvor stor del av kornet som er blitt til mel.

I Norge er det særlig kornsortene hvete, bygg og rug, og til en viss grad havre, som males til mel. Se under de enkelte kornslag for næringsinnhold, bakeevne, bruk m.m.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.