malonsyre
Molekylmodell av malonsyre. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
malonsyre
Lisens: CC BY SA 3.0
malonsyre
Strukturformel for malonsyre
malonsyre
Lisens: CC BY SA 3.0

Malonsyre er en kjemisk forbindelse av karbon, hydrogen og oksygen. Forbindelsen er et hvitt krystallinsk stoff med smeltepunkt 135 °C, og den er lett løselig i vann. Malonsyre finnes i naturen, blant annet i saften hos beter.

Faktaboks

Uttale
malˈonsyre
Etymologi
av latin ‘eple’

Malonsyre er en karboksylsyre og har kjemisk formel HOOC-CH2-COOH. Ved oppvarming av malonsyre spaltes det av karbondioksid, CO2, under dannelse av eddiksyre, CH3-COOH. Det systematiske navnet på malonsyre er propandisyre.

Malonsyre fremstilles teknisk ved hydrolyse av cyaneddiksyre, som igjen er fremstilt av monokloreddiksyre og natriumcyanid. Forbindelsen er et viktig utgangsmateriale for fremstillingen av mange andre forbindelser, blant annet barbiturater. Malonsyre er av betydning for det intermediære stoffskiftet ved at den i forbindelse med koenzym A inngår i syntesen av fettsyrer i organismen.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

malonsyre
Systematisk navn
propan-1,3-disyre

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg