Mahogni, bladverk
Ekte, eller kubansk, mahogni. Everglades, Florida.
Mahogni, bladverk
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Mahognifamilien er en plantefamilie blant de tofrøbladete med om lag 600 arter i tropiske områder. Artene i familien er i hovedsak trær eller busker, mange er særbu. Familien har mange arter som har økonomisk betydning på grunn av trevirke, frukter, oljer eller annet. Mange arter som har vært ettertrakta på grunn av trevirket, har nå sterkt reduserte bestander og er til dels trua.

Faktaboks

Uttale
meliˈaceae
Etymologi
Fra gresk melia, klassisk gresk navn på mannaask som bladene hos noen arter i slekta Melia ligner på.
Også kjent som
Melicaceae
Vitenskapelig navn
Meliaceae

Utseende

Artene i familien er trær eller busker som regel med finna blader. Mange arter er særbu, men tokjønna blomster forekommer også hos noen. Blomstene er radiærsymmetriske og har tre til seks begerblad som kan være sammenvokste eller frie. Det er tre til sju eller flere kronblader som er frie eller sammenvokst nederst. Karakteristisk for familien er at mange arter har blomster der pollenbærerne er sammenvokst til et rør. Fruktknuten er oversittende og utvikler seg til en kapsel eller et bær, men også steinfrukter finnes.

Utbredelse

Langsat, duku
Langsat eller duku er en frukt som dyrkes i mange tropisk områder.
Langsat, duku
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Mahognifamiliens arter finnes over hele det tropiske området og noen arter finnes også i tempererte områder av Kina og Sør-Afrika.

Systematikk

Mahognifamilien omfatter 51 slekter med til sammen cirka 600 arter. Familien plasseres etter nyere systematikk i lønneordenen, Sapindales og er dermed beslekta med lønnefamilien og rutefamilien. Familien hører dermed til gruppa «Rosids» som er den ene av de to store gruppene av tofrøbladete blomsterplanter.

Økonomisk betydning

Mahognifamilien har flere slekter og arter med verdifull ved. Flere kalles mahogni på norsk, som ekte mahogni og amerikansk mahogni i slekta Swietenia. Afrikansk mahogni kalles treverket fra flere arter i slektene Khaya og Carapa. Også treverk fra slekta Toona kalles mahogni på norsk. Flere av disse artene er sterkt overutnytta og er til dels trua. Et eksempel er ekte mahogni, Swietenia mahagony, som også kalles kubansk mahogni. Denne arten finnes i Vestindia og sørlige USA, og er nå så sterkt uthogd at den ikke finnes som handelsvare og det vil ta lang tid før forekomsten av større trær tar seg opp.

Flere arter i familien gir verdifulle frukter. Den viktigste er trolig langsat, Lansium parasiticum, som er tre til fem centimeter store gule eller brunlige frukter som trolig opprinnelig fantes i Thailand, men som nå dyrkes over hele tropene. En variant av langsat kalles duku.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

mahognifamilien
Meliaceae
GBIF-ID
2397

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg