Løkurt
Løkurt, Alliaria petiolata.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Løkurt er en toårig planteart i korsblomstfamilien.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Alliaria petiolata
Beskrevet av
(M.Bieb.) Cavara og Loreto Grande
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Planten blir 20–100 centimeter høy og har opprett stengel. Bladene er tynne og hjerteformede. Blomstene er små og hvite. Frukten er lange skulper, dannet av fruktblad sammenvokst i kantene. Hele planta har en sterk løklukt.

Økologi

Løkurt vokser på god jord på steinete steder og i småkratt, og den er et svært vanlig ugrass i hager og parker. I Norge er den vanlig i kyststrøk fra Oslo til Nordland. Den blomstrer i mai-juni.

Bruk

Alle plantedelene til løkurt er spiselige. Den har en karakteristisk lukt av løk og hvitløk, og smaker litt sennepsaktig og bittert. Den er mildest før blomstring.

Løkurt smaker best tidlig på året, senere får bladene en besk ettersmak. Bladene kan finhakkes og brukes i salater, sauser, supper og på smørbrød. Pesto av løkurt er velsmakende til mange retter. I Storbritannia brukes urten sammen med mynte i saus til lam.

Frøene kan tørkes, knuses og brukes som krydder.

Historie

Innen folkemedisin ble løkurt brukt mot blant annet forkjølelse, astma og fordøyelsesbesvær. Plantesaften sies å virke betennelseshemmende og kløelindrende, og kan brukes på for eksempel insektstikk.

I Danmark og Tyskland er det funnet spor av løkurtfrø i forkullede matrester som er mer enn seks tusen år gamle, altså omtrent ved overgangen mellom jeger- og sankersamfunnet og jordbrukssamfunnet. Kjemiske tester har vist at matrestene er fra kjøtt og fisk. Løkurtfrø har ingen nevneverdig næringsverdi, så arkeologene antar at de ble tilsatt for smakens skyld. Dette er foreløpig det eldste funnet av krydder i Europa.

Systematikk

Taksonomisk nivå Norsk navn Latinsk navn
Domene Eukaryoter Eukarya
Rike Planteriket Plantae
Klade Dekkfrøete planter Angiospermae
Klade Ekte tofrøbladete planter Eudicotidae
Klade Rosidene Rosidae
Orden Korsblomstordenen Brassicales
Familie Korsblomstfamilien Brassicaceae
Slekt Løkurtslekta Alliaria

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

løkurt
Alliaria petiolata
Tidligere vitenskapelig navn
Sisymbrium alliaria (L.) Scop., Alliaria officinalis Andrz. ex M.Bieb.
Artsdatabanken-ID
101071
GBIF-ID
5376075

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg