Bombus muscorum

Bombus muscorum, kysthumle. Foto fra: Klinkby v Lemvig, Jylland, Danmark

Bombus muscorum

Bombus muscorum, kysthumle. Foto fra: Pulken, Yngsjö, Skåne, Sverige

Kysthumle er en årevingeart i familien langtungebier. Det er en ganske stor humle med en gulbrun mellomkropp, en gulaktig bakkropp og sort bakstuss. Kysthumla er en sjelden humle og bestanden har gått dramatisk ned i Europa de siste årene.

Faktaboks

Også kjent som
mosehumle
Vitenskapelig navn
Bombus muscorum
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
NT – Nær truet

I Norge er arten kun kjent langs kysten fra Rogaland til Nordland, der den lever på myrer med røsslyng og sandmarker med erteplanter. Arten er forventet å gå tilbake i Norge som følge av gjengroing av kystnære strøk.

Det finnes to ulike underarter av kysthumle i Norge, en med lys behåring på sidene, under brystet og i ansiktet og en med mørk behåring i ansiktet på på undersiden av kroppen. Den lyse underarten heter Bombus musorum musorum latin og finnes i Rogaland og vest i Agder mens den mørke heter Bombus muscorum liepetterseni på latin og finnes fra Vestland og mot Troms og Finnmark.

Arten står oppført på Artsdatabanken sin rødliste som nært truet (NT).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

kysthumle
Bombus muscorum
Artsdatabanken-ID
119754
GBIF-ID
1340286

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg