Kvikksølv(II)oksid er en kjemisk forbindelse av kvikksølv og oksygen som har kjemisk formel HgO. Forbindelsen er et rødt stoff som blant annet brukes til pigment i maling.

Faktaboks

Uttale
kvikksølv-to-oksˈid

Ved oppvarming i luft (400 °C) spaltes forbindelsen til kvikksølv og oksygen, som illustrert i følgende reaksjonsligning:

2HgO = 2Hg + O2

Denne reaksjonen er historisk interessant, fordi det var denne Joseph Priestley benyttet i 1774 ved oppdagelsen av oksygen. Kvikksølv(I) danner ikke stabilt oksid eller hydroksid.

Kvikksølv(II)oksid fås som et rødt, krystallinsk pulver ved å varme opp kvikksølv i luft til 300–400 °C:

2Hg + O2 = 2HgO

Lettere fås HgO ved svak oppvarming av kvikksølv(II)nitrat:

Hg(NO3)2 = HgO + 2NO2 + ½O2

Kvikksølv(II)oksid fås også som et gult bunnfall ved å felle løsninger av kvikksølv(II)salter med base:

Hg2+ + 2OH → Hg(OH)2 → HgO + H2O

Fargeforskjellen mellom gult og rødt HgO skyldes kun partikkelstørrelsen.

Kvikksølv(II)oksid er tungt løselig i vann, men tilstrekkelig løselig til at løsningen får svak basisk reaksjon. I syrer løser oksidet seg lett. Ved innvirkning av ammoniakkvann på gult kvikksølv(II)oksid fås Millons base, Hg2NOH · 2H2O, som er et lysegult pulver:

2HgO + NH3 + H2O = Hg2NOH · 2H2O

Millons base inneholder ionet Hg2N+ og danner salter Hg2NX, blant annet med salpetersyre (se kvikksølvnitrater) og halogenene. For eksempel fås jodidet Hg2NI som en brun felling når ammoniakk settes til en løsning som inneholder tetrajodokvikksølv(II)ionet [HgI4]2− (se kvikksølvjodider). Det er denne reaksjonen som gjør at Nesslers reagens brukes til påvisning av små mengder ammoniakk, for eksempel i drikkevann.

Kvikksølv(II)oksid anvendes som pigment i skipsmaling. Det gule oksidet har også medisinsk anvendelse.

Romertallet i parentes i den kjemiske betegnelsen viser til oksidasjonstallet kvikksølv har i forbindelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg