kvikksølvforbindelser

Artikkelstart

Kvikksølvforbindelser er en generell betegnelse på kjemiske forbindelser mellom kvikksølv og de øvrige grunnstoffer. I disse er kvikksølv en- eller toverdig. Løselige kvikksølvforbindelser og kvikksølv-organiske forbindelser er svært giftige, mens andre kvikksølvforbindelser, som for eksempel kvikksølvetyl, kan være helt ufarlige.

Kvikksølv(I)forbindelser

Av kvikksølv(I)forbindelser (tidligere kalt merkuroforbindelser) er kloridet og nitratet de mest kjente. Kvikksølv(I)forbindelser inneholder polykationet Hg22+ med metallbinding mellom Hg-atomene, og det disproporsjonerer lett, som vist i denne reaksjonsligningen:

Hg22+ = Hg0l + Hg2+

Både Hg(I) og Hg(II) er stabile i vandig løsning. Av Hg(I)forbindelser er for eksempel kvikksølv(I)nitrat, Hg2(NO3)2, løselig i vann.

Kvikksølv(II)forbindelser

De viktigste kvikksølv(II)forbindelsene er kloridet, og kvikksølvoksid som felles ut som et gult (senere rødt) bunnfall ved tilsetting av natronlut til kvikksølv(II)saltløsninger. Ved opphetning av oksidet HgO til ca. 300 °C spaltes det i kvikksølv og oksygen. Dette er samme reaksjon som Joseph Priestley brukte i sine klassiske eksperimenter for å fremstille rent oksygen. Når hydrogensulfid ledes ned i en løsning av et kvikksølvsalt, faller det ut et metastabilt, svart bunnfall som med tiden går over i den røde, stabile modifikasjonen. Et strukturelt trekk ved mange Hg(II)forbindelser er lineær koordinasjon for kationet.

Forekomst, bruk

I naturen forekommer sulfidet som mineralet sinober (cinnabaritt), som, foruten å være utgangsmateriale for fremstilling av kvikksølv, også brukes som rød malerfarge. Saltet av knallsyren, kvikksølvfulminat eller knallkvikksølv, brukes som initialsprengstoff, som regel blandet med kaliumklorat, lim, glasspulver og antimonsulfid. Nesslers reagens, som brukes til påvisning av meget små mengder ammoniakk, er en løsning av kaliumkvikksølvjodid i kaliumhydroksid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg