Kvikksølvnitrater er en fellesbetegnelse for enverdige og toverdige kvikksølvnitrat. Disse har kjemisk formel henholdsvis Hg2(NO3)2 · 2H2O og Hg(NO3)2 · H2O.

Faktaboks

Uttale
kvikksølvnitrˈater

Kvikksølv(I)nitrat

Kvikksølv(I)nitrat er et hvitt stoff som fås ved innvirkning av kald, fortynnet salpetersyre på overskudd av kvikksølv. Nitratet er løselig i sur, vandig løsning. Ved fortynning eller i basisk miljø felles det som lysegult Hg(OH)NO3. Løsningene oksideres svært lett av luft, og derfor oppbevares de i berøring med kvikksølv. Løsningene er utgangspunkt for fremstilling av andre Hg(I)forbindelser.

Kvikksølv(II)nitrat

Kvikksølv(II)nitrat er et hvitt stoff som fremstilles ved å løse kvikksølv i overskudd av varm salpetersyre og påfølgende utkrystallisasjon. Nitratet er lett løselig og bestandig i salpetersyreholdig vann. I nøytral og basisk løsning felles tungt løselige salter. Med ammoniakk felles et tungt løselig, gulhvitt bunnfall av Hg2NNO3 · H2O. Saltet er avledet av «Millons base», Hg2NOH · 2H2O (se kvikksølvoksid).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg